· 

De Perfecte Relatie.


De perfect relatie. Hoe zeg je oprecht sorry bij een huwelijkscrisis of scheiding

De perfecte relatie - laat ik je gelijk even uit de droom halen - die bestaat niet. Als klein meisje droomde je over de prins op het witte paard en nu zit je in een huis wat wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken ( en jij wellicht ook wel). Kinderen die niet naar je luisteren en een man of vrouw die je niet begrijpt. Je vraagt je af of dit ooit zal veranderen. Welkom in de wereld van relaties. Troost je bij de gedachte dat een relatie leuk houden voor iedereen aan de orde is. Oke, voor de één wellicht wat meer als de ander, maar serieus...is het zo erg? Noem eens iemand in gedachte met wie je zou willen ruilen. En nu niet naar het uiterlijk kijken of het plaatje wat erom heen hangt. En bedenk ook dat iemands voorkomen niet de werkelijkheid hoeft te zijn. Je leert iemand pas echt goed kennen als je er mee samen leeft, hier en daar misschien een paar kids, hondje die uit moet, schoonfamilies, drukke schema's enz. Then we are talking.....

Begin je daar nu al weer over, ik heb toch sorry gezegd...


Verrassend genoeg wordt aan mijn man vaak gevraagd hoe het is om met een relatietherapeut samen te leven. Ik kan hier zo om lachen. Alsof ik continue thuis in de 'therapeut modus' sta. Iedereen gaat wel eens uit zijn dak, zegt dingen die niet handig zijn en maakt fouten. We zijn vooral ook gewoon mensen die allemaal geluk willen ervaren in het leven en dat gaat niet altijd vanzelfsprekend. Je maakt fouten, leert ervan en pakt het volgende keer anders aan (als je weet en voelt wat er anders kan...). De kunst is om na een uitbrander deze wel op een chique manier te blussen. Een simpele  SORRY gooit soms alleen maar meer olie op het vuur.  Vooral wanneer het excuus in de ogen van de ander te snel gemaakt wordt. Ik hoor vaak in de praktijk: "Begin je daar nu weer over, ik heb toch sorry gezegd!" Een excuus heeft geen waarde als er daarna niets verandert. 'Sorry,  staat dan eigenlijk voor: "Zeik niet zo!" En we zullen dan allemaal begrijpen dat 'deze sorry' niet uitmond in een leuke dag,  een fijne sfeer in huis of een heerlijke vrijpartij. Dus; als sorry niet altijd werkt...wat dan wel?

6 Tips voor Mr. & Ms. Sorry

1. Begin bij jezelf


Kijk eens naar jezelf. Wees bewust hoe je iets inzet om de ander te bereiken en  vraag jezelf af of je je partner überhaupt wel bereikt. Laat nu eens werkelijk toe wat je voelt. Emoties zijn eigenlijk energieën die continue door je lijf stromen. Het zegt niets over jou, echter wel hoe je ermee omgaat of op wie je het afreageert.  Denk maar aan een oververmoeid kind, die niet op kan houden met huilen en schreeuwen. Het enige waar het naar verlangt is rust. Op het moment dat er frictie tussen jou en je partner ontstaat, waar verlang jij dan eigenlijk naar? Heb je een verwachting, die de ander wellicht  helemaal niet kan waar maken. Wees bewust welke lat jij voor jezelf neerlegt en daarmee misschien ook voor een ander. Het helpt om je eigen verwachtingen soms bij te stellen. Daarmee creëer je ruimte voor de ander.

Hoe bereik je je partner. Verlangen naar rust in mij huwelijk

2. Liefhebben is lefhebben


Pijn door een liefdesrelatie. Hoe stel je je kwetsbaar op?

Je voelt dat je hart dicht gaat, maar heb toch het lef om het te openen. Gun de ander het plekje in je hart, laat zien dat je kwetsbaar bent. Steek je kop niet in het zand en stel de vraag waar van je wellicht weet dat het antwoord je pijn gaat doen. Laat je raken door de ander of neem het risico om de ander ook te raken.  Zo raak je jezelf niet kwijt. Woorden kunnen ook bevestigen dat je het waard bent, een goed en verdiepend gesprek of een aanraking. Iedereen heeft behoefte om echt gezien te worden. Er komt anders een moment dat je helemaal niet meer verdiepend met elkaar praat, het langs je heen laat gaan en elkaar hierin aan het verliezen bent. Je raakt dan letterlijk uit verbinding. En daar zit dan vaak de pijn, het niet meer voelen...Heb lef, zeg wat je voelt om de ander te bereiken, vanuit liefde. En als je niet de juiste woorden weet te vinden, kijk elkaar dan eens wat langer aan!

 


3. Wanhoop is a killer


Uit wanhoop kan je je op de ander storten. Je richt je negatieve energie naar buiten en straalt dit non verbaal uit. Echter je  bereikt de ander niet als die  alleen jouw  boosheid ervaart. Het is jouw boosheid, jij moet er iets mee doen.  Als deze boosheid er mag zijn van jezelf, pas dan kan je het een plek geven. Dan verandert jouw energie en daarmee ook de energie tussen jou en je partner. Als jouw energieveld verandert, verandert zijn of haar reactie op jou en kan hij/zij open staan voor een gesprek met jou.  Een gesprek  wat wel ergens toe leidt en wellicht verandering brengt in jullie dynamiek samen.  De ander ziet jou dan werkelijk, ontneem jezelf dat niet. Iedereen voelt aan als er een negatieve sfeer in de lucht hangt, doorbreek dit! In een relatie is ontwikkeling in jezelf ook van belang, het ligt niet altijd aan de ander.  Kijk naar het vuur wat in je kern brand en welke keuze je hierin gaat maken. Blussen of stook je het nog een keer op?  

Boos zijn op je partner en niet naar je gevoel gaan

4. Veroordeel elkaar en anderen niet


Oordelen in een relatie brengt onveiligheid

Veroordeel anderen niet en zeker niet je partner. Dit heeft alles te maken met veiligheid. Hoe kan je open naar elkaar zijn als de ander je veroordeelt?  Je voelt je dan onveilig om iets te delen of om je op een bepaalde manier te uiten. Oordelen brengt negativiteit in jezelf en in een ander naar boven. Probeer hier niet je energie aan te verliezen, maar stel een open vraag. Als je zelf regelmatig een ander veroordeeld, is vaak de onderlaag, dat je niet alles van jezelf durft te laten zien. Zolang je jezelf inhoud of wegstopt, worden ook de mooie dingen die je kunt voelen afgezwakt. En dat wil je nu juist niet in een gezonde relatie. Hierdoor kan het ook ontstaan dat je verder af van elkaar komt te staan en je open gaat  staan voor anderen. Je gaat als ware op zoek naar verbinding met anderen. 


5. Heb respect voor elkaars tempo


Ieder mens heeft een ander tempo, zo ook in het toelaten van een ander na een conflict. Zo kan het zijn dat jij na een hoog opgelopen meningsverschil weer over de dagelijkse dingen kan gaan praten, maar je partner nog meer tijd nodig heeft. Het is heel normaal dat de één soms wat meer tijd nodig heeft dan de ander. Stem dus even af. Wil je praten, een knuffel of gaat deze passie door naar de slaapkamer? En nee, dit heeft niets te maken met afwijzing, gewoon even geduld hebben. Het komt echt wel weer. Maar let wel, gooi geen olie op het vuur, respecteer dat het zo is. Geef elkaar de ruimte om tot elkaar te komen en eigen boosheid in jezelf een plek te geven. Morgen is alles weer anders en kunnen jullie het opnieuw proberen vanuit rust. Sta open om weer te ontvangen. Veiligheid, vertrouwen en het gevoel dat je het waard bent is hierin essentieel. 

Conflict in een relatie of huwelijk. Relatiepraktijk De Kim helpt.

6. Jouw energie


Destructieve patronen in een huwelijk. Kies voor relatietherapie

In de praktijk geef ik naast relatietherapie ook individuele therapie. De emotie die waarneembaar is in je relatie ten opzichte van je partner is vaak terug te leiden naar jezelf. Hier zit vaak oude pijn die niet van je partner is. Pijn die wellicht uit het gezin van herkomst komt en waar je in het dagelijks leven last van ervaart of destructieve patronen vanuit een vorige relatie.  Je mag best eens naar binnen kijken en doorvoelen wat je werkelijk nodig hebt en naar verlangt.  Heb jij moeite om je emoties te verklaren en geef je soms je partner de schuld? Door middel van oefeningen bij mij in de praktijk krijg je inzicht in jouw energie en jouw emoties. Welke stap ga je maken voor een lichter gevoel en daarmee een fijne relatie? Ervaar je dit als lastig of spannend? Bel of mail me gerust even, dan kijken we er samen naar. Hoef je geen sorry voor te zeggen...

 

Warme groet,

KimLiefde doet geen pijn. Niet gezien worden, gebrek aan verbinding, afgewezen worden of je alleen voelen in een relatie. Dat doet pijn.


Vakanie ruzies in je relatie. Scheiden of blijven