· 

Lees de 6 voorbeelden die je beter kunt laten.


Wat zorgt voor een slechte relatie? Lees hier de boosdoeners

In een langdurige relatie sluipen er gewoontes in. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Het lastige in dit verhaal is dat sommige stellen al zo verweven zijn in bepaalde patronen, dat ze er moeilijk van loskomen of niet weten wat hun partner nu eigenlijk van ze verlangt. Herken je jezelf in de volgende voorbeelden? Onderneem dan actie, jullie relatie zit  in de gevarenzone.

  • Je voelt je machteloos, niet gezien of gehoord
  • Jullie missen de fijne energie van het begin
  • Jullie hebben terugkerende ruzies
  • Er is "gedoe" over intimiteit

Hieronder de zes voorbeelden die destructief zijn in je relatie.

1. Gebruik van smartphones


Smartphone is slecht voor je relatie

Er worden wat ruzies verspild aan het gebruik van smartphones of tablets. Natuurlijk is het fijn om ze te gebruiken als jullie niet bij elkaar zijn en op deze manier in contact blijven. Ik heb het over de vrije momenten samen met je liefdespartner. Dan vormen ze namelijk een behoorlijke afleiding van jullie liefde. Als relatietherapeut zie ik zelfs het gevaar dat we het vermogen kwijt raken om 1 op 1 te praten. Laat staan de generaties die ons gaan volgen. Wat helpend is om jullie verwachtingen over het gebruik met elkaar te bespreken. Zo om onnodige frustraties te voorkomen. Zeg nou zelf, met elkaar is het toch leuker? En lukt het je/jullie niet om zonder smartphone of tablet de avond door te brengen, dan is het probleem wellicht groter en is het tijd om samen in actie te komen!

2. Elkaar voor lief nemen


Als jullie een langdurige relatie hebben is het gevaar dat je elkaar voor lief neemt.  Je rekent en bouwt op elkaar en zo sluipt het erin dat je de ander niet meer erkent in wat hij/zij eigenlijk allemaal voor jou doet. Sta eens stil wat je partner allemaal voor jou doet of ben je er al zo aan gewend dat je het niet meer ziet? Het is zo belangrijk om aan te geven waarom je partner zoveel voor jou betekent. Stel jezelf eens de volgende vraag; Wat doet mijn partner eigenlijk altijd? En wanneer heb je hem/haar daar voor het laatst echt bedankt of gecomplimenteerd? Geef elkaar die oprechte aandacht, zodat er een fijne flow ontstaat.

3. Ruzies om onbenulligheden


Relatieproblemen? Kim Kromwijk is relatietherapeut in Enkhuizen

Je kunt al voorspellen als je iets gaat zeggen tegen je partner, dat het uitmondt in een discussie. En toch zet je het in. De sfeer is killing  en jullie gooien er beiden continue een schepje bovenop totdat het volledig escaleert. Het gaat vaak om de meest onbenullige dingen, maar daarmee halen jullie het slechte in elkaar naar boven.  Discussies "uitvechten" in het heetst van de strijd is kansloos, de emoties zijn namelijk veel te sterk. Als liefdespartners weet je heel goed hoe je de ander in de kern kunt raken. We hebben het dan over bewust kwetsen en dat brengt permanente schade aan in jullie relatie. Het is helpend om elkaar even te laten en er op een rustig moment op terug komen. En nee, dat valt soms niet mee, dus help elkaar hierin. Wat je zou kunnen zeggen is bv: "Ik begrijp dat je me iets wilt vertellen, echter ben ik nu te boos om erover te praten. Is het goed als we er morgen na het eten in rust over praten? " Kies op dat moment voor rust en gelukkig willen zijn i.p.v. van de ander te overtuigen dat jij gelijk hebt.

4. Geen initiatief nemen


De afwachtende houding bij intimiteit. Denken dat de ander wel affectie toont als het nodig is. Hiermee blijven zoveel behoeften en verlangens "bevroren". Het gevolg is dat je partner zich onzeker en afgewezen gaat voelen. Heb jij moeite met intimiteit of gebeurt er tussen jullie op een ander niveau te veel dat je het niet kunt geven? Dan is het belangrijk om je partner daar op een liefdevolle en respectvolle manier in mee te nemen. Geef aan wat maakt dat je het niet kunt geven en ga daar samen over in gesprek. Zoek hulp als jullie hier samen niet uitkomen. Geen intimiteit breekt 1 van de 2 of beiden uiteindelijk echt op. En dan heb ik het ook over een liefdevolle aanraking, kus of knuffel.

5. Liegen


Liegen in je relatie is destructief

Dit mag hopelijk geen verrassing zijn. Als er binnen een relatie leugens aanwezig zijn of als de waarheid structureel verdraaid wordt, dan is het wachten tot de bom barst. Er is geen enkel excuus om dit te doen. Je schaadt hiermee namelijk 100% de vertrouwensband en uiteindelijk komt je dat ook 100% duur te staan. Dus geen verborgen agenda's! Als je niet eerlijk bent, dan is de veiligheid die je als liefdespartners bij elkaar ervaart er opeens niet meer en zorgt direct voor wantrouwen om weer samen verder te gaan. Het herstel in het vertrouwen kan soms jaren duren, met de nodige emoties die daarmee gepaard gaan.  Wees tot op het bot toe eerlijk, hoe lastig of kwetsbaar de situatie ook mag zijn.

6. Regels en claimgedrag


Soms zijn er kwetsbare gebeurtenissen in een relatie, waardoor we de controle over onze partner kwijt raken. Vaak uit onmacht creëren we dan regels om de ander "onder controle" te houden. Hoe zwaar het wellicht ook voelt, liefde is ook weer proberen los te laten. Zo kan de ander zijn/haar liefde voor jou bewijzen op eigen kracht. Wat helpend is als je toch de controle niet los kan laten is om samen afspraken te maken, zonder dat het de ander benauwd. Zo behoud je de gelijkwaardigheid.  En ben jij degene die graag bepaald wat de ander wel en niet mag? Realiseer dan dat regels haaks op liefde staan. Wat maakt dat de één over de ander mag bepalen? Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld; De was moet zo hangen, deze kleding mag je niet aan, om die tijd verwacht ik je thuis, ik heb liever niet dat je met die omgaat enz.  En zo zijn er een heleboel stellen die op deze wijze met elkaar om gaan.  Je wilt invloed uitoefenen op de ander, maar je kunt iemand niet veranderen om wie hij/zij is. Wel kun je samen in gesprek gaan om aan te geven hoe jullie een fijnere relatie kunnen ontwikkelen en beiden hier uit eigen wil iets aan toevoegen. Regels zijn killing, zeker op langer termijn als de ander géén ruimte meer ervaart voor eigen inbreng.

Ben zo klaar met deze hele situatie!


Zeg eens eerlijk, heb je jullie relatie in sommige punten herkend? Er ontstaat dan nu al winst als je eerlijk ja tegen jezelf of elkaar kunt zeggen. Het herkennen en erkennen is namelijk de eerste fase. De vraag is natuurlijk wat je/jullie er nu  aan gaan doen. Twijfel je? Maak gerust een afspraak. Ik zie jullie graag in mijn  praktijk in Enkhuizen.  Ik help jou/jullie graag. Gun jezelf en je relatie nieuwe energie!

Kim Kromwijk- Lub is relatietherapeut in Enkhuizen

Warme groet, Kim

Relatieweekend Jeroen en Kim Kromwijk

Automatisch volgend blog ontvangen? Meld je dan hieronder aan!