· 

De kracht en het belang van aanraking.


Liefdevolle aanraking bij liefdespartners. Huwelijksproblemen of een relatiecrisis komen er uit voort.

"Soms kan ik hem niet verdragen, zijn aanraking, zijn nabijheid. Het benauwd me en maakt me in één klap onzeker en gefrustreerd. Hij noemt me dan afstandelijk en kil.  Diep van binnen  verlang ik zo naar een liefdevolle aanraking."

Liefdevolle aanraking


Het gemis van een liefdevolle aanraking binnen een liefdesrelatie. Sommige stellen ervaren bijna geen verbinding en kunnen weinig van elkaar verdragen, laat staan huidcontact. Maar de huid is juist een sterk en belangrijk orgaan binnen onze relaties. Door een liefdevolle aanraking kom je letterlijk en figuurlijk  beter in je vel te zitten. Je kunt je veilig en geliefd voelen en kan  steun geven bij bijvoorbeeld verdriet of angst. De aai over je bol, de tik op je billen of een arm om je schouder. Binnen een gezonde relatie is aanraking essentieel. Het zorgt voor positiviteit,  geeft minder stress en creëert verbondenheid. Het is van nature een behoefte om aangeraakt te worden. 

Wat gaat er dan eigenlijk mis?

 • Aanrakingen worden postitief ontvangen, echter niet beantwoord. Dit kan komen omdat de één wellicht een seksuele bedoeling heeft bij een aanraking en dat de ander daar niet aan wil of kan voldoen en geen verkeerde verwachting wil geven. De ander kan zich hierdoor vervolgens ongewenst, afgewezen en onbemind voelen. Dit resulteert vaak in eenzaamheid binnen de relatie en geeft veel verwarring. 
 • De aanraking wordt niet goed ontvangen en voelt ongemakkelijk bij beide partners. De aanraking voelt dan koud en kan de afstand tussen partners vergroten. 
 •  Door onaangename ervaringen kunnen we ook weerstand krijgen van een liefdevolle aanraking. Een ex die er misbruik van maakte, een minderwaardigheidscomplex door een pestverleden of aanranding/ verkrachting.  
 • Ook kunnen aanrakingen als  "vreemd of raar" worden ervaren. Dit komt bijvoorbeeld als je als kind nooit de liefdevolle aanrakingen hebt mogen ontvangen/geven en ook nooit je ouders/verzorgers hebt  zien knuffelen, kussen of strelen. Je verstart en weet niet wat je met het gevoel aan moet. 
Verschillende aanrakingen binnen een liefdesrelatie. Hoe raak je elkaar aan?

Verschillende aanrakingen binnen liefdesrelaties


Hieronder een beeld van diverse aanrakingen binnen een relatie. Ze hebben allen een andere lading, echter worden ze soms verkeerd geïnterpreteerd tussen partners. Hierdoor ontstaan verkeerde verwachtingen wat direct  "onnodige" ruis geeft. 
 1. Troostende aanraking; Een gemeende knuffel, streling of aanraking waarbij emotie vrij komt. Je voelt je verbonden, geaccepteerd en er kan kalmte door ontstaan. Je kan hierdoor elkaar emoties voelen en er ook contact mee maken. 
 2.  Aanraking als groet; Je geeft elkaar een kus of knuffel bij het weggaan of bij thuiskomst. 
 3.  Aandachts aanraking; Je raakt je partner aan om even de aandacht te krijgen.
 4.  Empathische aanraking; Een hulpvaardige, vriendelijke en ondersteunde aanraking. 
 5.  Koesterende aanraking; Deze aanraking geeft aan hoeveel liefdespartners om elkaar geven. Een spontane knuffel, dikke pakkerd, een aai over je bol of een arm om je heen.
 6.  Verbondenheidsaanraking; Zo laat je aan elkaar voelen dat je met elkaar verbonden bent, echter ook aan de buitenwereld. Hand in hand lopen, een arm om je heen in gezelschap. Een hand in je rug. Het laat allemaal zien dat jullie bij elkaar horen. 
 7. Geborgenheidsaanraking; Door deze aanraking voel je je veilig en geborgen bij angst of onzekerheid. 
 8. Speelse aanraking; Kietelen, stoeien, kriebelen en elkaar een beetje uitdagen. Deze aanraking geeft ontspanning en speelsheid in de relatie. 
 9. Sensuele aanrakingen; Op een sensuele manier de huid strelen/aaien. Dit kan een erotiserend en aangenaam gevoel geven, zonder dat daarbij de geslachtsdelen, billen of borsten worden aangeraakt. 
 10.  Seksuele aanraking; Vanuit sensuele aanrakingen komen we gemakkelijk bij de seksuele aanraking. Denk hierbij aan zoenen en vrijen. We betrekken dan ook de geslachtsorganen, billen en borsten erbij.

Waarom is aanraking zo belangrijk in je relatie?


Fysieke intimiteit  is één van de belangrijkste manieren om een diepe verbinding met je partner te hebben. Even lekker tegen elkaar aan kruipen op de bank, een gemeende knuffel, een kus in je nek of een tedere massage. Liefdevolle aanrakingen resulteren in ware intimiteit en zijn dan ook de basis voor een intieme relatie.  Als je je partner dichtbij laat komen, stel je je kwetsbaar en emotioneel op. Wat hierbij ook een belangrijke rol speelt is oogcontact. De aanrakingen en de blikken zorgen ervoor dat we ons geliefd én gezien voelen. We knijpen even in de onderarm, strelen over de rug of een hand op de schouder. We zeggen zonder woorden; "Ik ben er voor jou of dank je dat je er voor me bent".

Waarom is aanraking eigenlijk zo belangrijk?

 • Het kalmeert je, zorgt voor minder angst en stress. Als je wordt aangeraakt op een fijne manier, zoals een omhelzing of een knuffel, dan komt het hormoom oxytocine vrij, ook wel knuffelhormoon genoemd. Dus i.p.v. stresshormoon het knuffelhormoon!
 •  Het vermindert pijn, waardoor wellicht een pijnstiller overbodig is.
 •  Je vertrouwen in andere mensen neemt toe en je krijgt positievere gedachten. 
 •  De positieve communicatie met je partner neemt toe. Je staat open voor feedback en heb de energie om elkaar te ondersteunen.
 • Een positieve aanraking zegt  vaak meer dan duizend woorden en geeft rust en kalmte.
 • Door de aanraking voelen we ons gezien, gehoord en geliefd.
Afgewezen worden door je partner. Ik mis seks.

Wat als onze aanrakingen wel wat hulp kunnen gebruiken?


Wat ik vaak hoor is dat partners het allemaal gedoe vinden. Voorheen was het geen punt, echter nu ligt hun intimiteit onder een vergrootglas. Dit brengt stress, irritatie, verkeerde verwachtingen, verdriet en afwijzing met zich mee. Het is éçht van belang om van elkaar te weten wat er nu daadwerkelijk speelt en hoe jullie hier verandering in kunnen brengen. Een aanraking kan anders geïnterpreteerd worden en brengt vervolgens veel verwarring met zich mee. Op den duur raken partners elkaar bijna helemaal niet meer aan, met alle gevolgen van dien. 
 • Hoe wil jij dat je partner je aanraakt en weet jij eigenlijk wel van jezelf waar je van houdt?
 • Ben je je bewust hoe jij je partner aanraakt en hoe hij/zij dit ervaart?
 • Wat valt jullie op aan jullie aanrakingen? 

Verlangen jullie weer naar liefdevolle aanrakingen, zonder dat de ander zich opgelaten voelt of afgewezen? Mag het allemaal wel wat losser, zonder dat je overal over na moet denken voor je überhaupt iets doet? Gun jezelf en jullie relatie een paar sessies in mijn praktijk in Enkhuizen of boek een relatieweekend voor de ultieme verdieping voor je relatie. Zo brengen we inzichtelijk in beeld wat er nu eigenlijk daadwerkelijk speelt en hoe jullie daar samen weer op een positieve manier mee om mogen gaan. "Raakt" deze blog je?  Maak vandaag nog een afspraak, ik zie jullie graag in mijn praktijk in Enkhuizen. Hoe mooi zou het zijn als jullie beiden weer kunnen genieten van elkaars aanrakingen. 

 

Groeten Kim

Opnieuw verbinden met je partner? Kom eens langs bij Relatiepraktijk De Kim in Enkhuizen. We hebben het hier ook over intimiteit en verschillende soorten aanrakingen.

Kim in haar praktijk in Enkhuizen