· 

Lockdown saai? Lees deze relatietips!


Lockdwon Relatietips Corona in je relatie

Is jullie relatie Lockdown proof?


De Lockdown maakt het ons niet gemakkelijk. Hoe hou je je relatie nu nog gezond, liefdevol en spannend?

Alles wordt in deze periode intenser beleefd. De irritaties die je had, worden wellicht alleen maar groter. En juist omdat we meer verbonden zijn aan huis, kun je niet weg uit de situatie. Je zit letterlijk op elkaars lip. Het is dan heel logisch dat irritaties, angsten of stiltes groter kunnen worden.  Maar wat doe je dan om dit te vermijden? Zie het als de ultieme relatietest. Is jullie relatie Lockdown proof?  In dit blog lees je mijn persoonlijke relatietips.

Relatietips voor de lockdown. Kim Kromwijk-Lub helpt als relatietherapeut

Mijn lockdown tips,  ik deel ze graag met jullie!


 • Wat ik zou willen weten van jou; Maak los van elkaar allebei 10 vragen die je aan elkaar wilt stellen. Ja, natuurlijk kun je allerlei vragen ook online bestellen, maar het gaat erom wat jij nu echt zou willen weten van je partner. Maak er vervolgens een romantisch avondje van.  Drankje, hapje en geen stoorzenders zoals beeldschermen! Tijd voor elkaar, wat valt er te ontdekken...?
 • Wie schrijft, die blijft; Schrijf elkaar een brief vanuit je hart. Waarom waardeer of bewonder je de ander zo? Lees deze dan vervolgens op een bijzondere plek aan elkaar voor. Neem de ander nooit voor lief, spreek het uit!
 • Verrassen; Verras elkaar om beurten en spreek af wie bv de oneven en de even maanden iets gaat plannen of doen.  Dit mag alles zijn en ook hoeft ook niet perse veel geld te kosten, denk klein. Wees creatief en vraag eventueel hulp van anderen.
 • Erop uit; Ga wandelen op een plek waar je nog nooit bent geweest. Wij doen dit regelmatig en verrassen elkaar hier ook in. We zeggen dan; "Stap maar in en dan zie je wel waar we belanden." Zo nam Jeroen me afgelopen keer  mee naar Marken. Is nu heel rustig en prachtig om te wandelen. Halverwege hoosde het en waren we tot op onze onderbroek nat. En juist dat zijn dan de leukste herinneringen. Weer of geen weer, rugzak mee met lekkers en gaan!
 • Bouw je eigen feestje; Wat mis ik de festivals! Nu heb ik het geluk dat er bij ons in de kamer een dj set staat en mijn man regelmatig zijn eigen set draait. Dus muziek aan en let the beat control your body!
 • Diner for 2; Bestel eten bij de lokale horeca en ga uit eten in je eigen living. Bestel mooie aankleding en dek daarmee een koninklijke tafel. Strooi wat glitter hier en daar en vergeet niet de kaarsen en de bloemen! Heel belangrijk is om je te vaak gedragen huispak in te ruilen voor jouw sexy look. Doe moeite voor elkaar om er mooi uit te zien. Zo komen jullie oogverblindend aan tafel...
 • Hotelsuite; Zijn jullie beide in the mood for love?  Verplaats de slaapkamer naar de huiskamer en creëer jullie eigen hotelsuite. Sfeerverhogend is daarbij natuurlijk wel (in mijn beleving); Bubbels, vers fruit, slagroom, chocola, lingerie, olie, heerlijke muziek, 'spannende' film en speeltjes. En voor de creatieve onder ons. Verzin samen een erotisch verhaal. Zo krijgt het verhaal telkens een onverwachte en prikkelende wending. Fantaseer er maar op los...succes gegarandeerd! En tot slot, deel met elkaar een fantasie die jullie nog niet hebben gerealiseerd.  Extra tip voor intimiteit; seks midden op de dag! Juist nu jullie veel thuiswerken, breekt het zo lekker de dag.

Lees mijn tips ook op LINDA.NL

Relatietips van Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut
Samen nieuwe herinneringen maken

Iedere dag een juiste tijdsbesteding, alleen en samen!


David Rock en Dr. Daniel Siegel hebben 'De Schijf van zeven' ontworpen. Het zijn zeven essentiële ingrediënten die nodig zijn voor een optimale mentale gezondheid in het dagelijkse werk en leven. Door elke dag deze zeven activiteiten in te zetten stel jij je hersenen in staat om je activiteiten te coördineren en balanceren. Activiteiten die de interne verbindingen van je hersenen en je verbindingen met andere mensen versterken.

 • De schijf van zeven geeft je een eenvoudig houvast. Laat je hieronder inspireren door de zeven tijdsbestedingen om iedere dag goed door te komen. Alleen en samen!
De schijf van zeven voor relatietips

1. Reflectie tijd  "mirror mirror"


Neem eens rustig de tijd om stil te staan bij jezelf en te reflecteren. Wat zijn jouw sensaties, beelden, gevoelens en gedachten? Leef jij zoals je wilt of laat je je nu juist leiden door alle hectiek? Ga dit eens na voor jezelf en schrijf het op. Bedenk dat jullie beiden uit balans kunnen zijn. Thuiswerken, weinig uitjes en kinderen thuis. Het brengt je vooral terug naar jezelf en dat is best pittig. Laat staan als je je ook nog druk moet maken om wat je partner wel of niet doet. Het is belangrijk om je eigen focus te houden. Geef daarbij de ander ruimte, het hoeft allemaal niet zoals jij het wilt. We mogen verschillen. Reflectietijd zorgt ervoor dat je meer vanuit balans en coördinatie leeft, en dat je beter je aandacht kunt focussen.

2. Verbinding tijd  "touch me there"


Het is van belang om echt contact te maken met je partner. Een aanraking is een levensbehoefte, vooral in deze tijd waar we niet veel contact hebben met anderen. Juist door de dag heen is het fijn om echt even te verbinden d.m.v. een aanraking. Ik kan er bijvoorbeeld enorm van genieten als mijn man even achter me komt staan en stevig mijn nek en schouders masseert. Ik verdwijn dan helemaal in het moment en kom binnen 2 minuten in totale  ontspanning. Voel me dan verbonden en geliefd tegelijkertijd.

Weten jullie van elkaar welke aanraking welkom is in de chaos van de dag?  Het is van belang om dit van elkaar te weten en er niet zomaar vanuit te gaan. Heb je geen idee? Nodig de ander echt even uit voor deze waardevolle informatie. De vraag aan je partner zou kunnen zijn;

 • "Ben eigenlijk heel nieuwsgierig welke aanraking jij nou zo waardeert van mij door de dag heen. Zullen we na het eten even tijd voor elkaar vrij maken en het bespreken?"

Blokkeer jij bij een aanraking? Lees dan mijn Blog "De kracht en het belang van aanraking". Zo kom je meer te weten over de verschillende soorten aanraking. Wat kun je misschien wel ontvangen? Ga het gesprek aan met je partner.

 

Maak ook verbinding met je dierbaren om je heen. Het is fijn om te geven en ontvangen, juist nu in deze tijd.

Mijn partner wil niet aangeraakt worden. Kim Kromwijk-Lub relatietherapeut Enkhuizen
Zoek elkaar tussendoor even op en streel elkaars handen.

3. Focus tijd "Reality check"


Het kan juist nu een uitdaging zijn om aandachtig en gefocust te werken. Vooral als je thuis werkt en alle prikkelingen van het gezin en huishouden om je heen hebt. Spreek met je partner de dag door en creëer zo een duidelijke verwachting, ritme en structuur voor iedereen. Relativeer hierin ook een beetje in. Er hoeft echt geen strak schema te liggen. Luister naar de wensen van elkaar en berust daar dan ook in. We doen het allemaal op onze eigen manier. En dat is ook oke. Wil jij jouw thuiswerk zelf goed organiseren? Dan is het volgende van belang;

 

 • Productiviteit; wanneer ben jij met meest productief op de dag? Maak hier dan ook gebruik van. Kun je je goed focussen in de ochtend? Werk die lastige mail dan gelijk weg. Minder focus rond het middaguur? Ga even boodschapje halen, speel met de kids of dans op met jouw favoriete muziek. Zo krijg je ook weer nieuwe energie.
 • Plan realistisch, gevarieerd en flexibel;  we zijn geen geprogrammeerde robots. Maak een haalbare en gevarieerde planning voor jezelf en houd rekening met eventuele deadlines die eraan komen. Maak ook ruimte voor het bellen van collega's/klanten en uiteraard het verwerken van je mail. Zo kom je niet aan het eind van de dag (spitsuur) klem te zitten. En merk je tijdens jouw planning dat je vastloopt? Wees dan ook flexibel voor jezelf. Pak dan even iets anders op dan die lastige klus of opdracht. Even nieuwe focus voor succes in je brein.

En zie je dat je partner helemaal even op gaat in zijn/haar focus tijd? Zet even een drankje neer met wat lekkers en maak even oogcontact. Gewoon omdat het lief is!

4. Speel tijd "Hide and seek"


Sta jezelf toe eens iets spontaans en creatiefs te doen. Het is van belang om iedere dag even lol te maken en te lachen! Wees speels met elkaar en maak verbinding met het kind in jezelf. In ons volwassen leven zijn we vaak veel te serieus, maar speeltijd is heel belangrijk voor een gezond brein. Doe dus elke dag even lekker gek samen! Dit is wat mijn man Jeroen en ik graag doen voor een korte break....

 • Speel samen verstoppertje (zonder de kids) en maak er een wedstrijd van. Maak het donker en zet spannende muziek op (mijn favoriet is echt nog steeds Thriller). Zet een timer aan en ga om beurten verstoppen in het huis.  Degene die het langst verstopt is gebleven heeft gewonnen. En ja daar staat natuurlijk een beloning tegenover die jullie van te voren afspreken. Dat maakt dat jullie wellicht extra je best gaan doen. Denk aan een massage, wie kookt er vanavond, filmkeuze, en als je jonge kids hebt....wie mag er dit weekend extra uitslapen! Wees creatief en wees vooral nieuwsgierig naar de beloning die je partner gaat verzinnen. Heb je er al zin in?
Spelen met je partner in de lockdown. Kim Kromwijk-Lub relatietherapeut
Verstopt in het donker, wachtend op jouw liefde...

5. Fysieke tijd  "Lets go outside"


De beste manier om fysiek er even uit te zijn is de gratis buitenlucht! Het is goed voor je lijf en voor de gezondheid van onze hersenen. Ga het liefst in het licht naar buiten, zo ontvang je ook nog je dagelijkse portie vitamine D. Dit zijn mijn favoriete wandelmomenten;

 • Wandelen met mijn man Jeroen. We stellen dan vaak in onze ogen de meest simpele vraag aan elkaar. Puur vanuit nieuwsgierigheid; "Hoe gaat het met jou?". Juist tijdens een wandeling is een verbindend gesprek heel fijn. We komen dan even tot elkaar. Hou het hier vooral lekker luchtig en vermijd dus ook zware gesprekken.
 • Vaak heb ik ook behoefte om alleen te zijn. Het is dan mijn moment om op te laden. Ik heb de meest leuke hond die er bestaat en woon vlakbij een natuurgebied. Aangezien ik een ochtendmens ben, loop ik graag in alle vroegte het licht tegemoet. De stilte die me dan overvalt is precies wat ik dan nodig heb en geeft me alle energie voor de dag.
 • Wandelen met één van mijn vriendinnen. We plannen van te voren en maken dan een korte, maar stevige wandeling. Zo ben ik én in beweging én hebben we aandacht voor elkaar.

6. Rust tijd  "Bathnight"


Een dagje sauna met manlief is voor mij 1 van de top 3 uitjes die ik mis tijdens de lockdown. Tijd voor elkaar, volledige ontspanning en heerlijk naakt zijn. Ik hou ervan. Dus creëren we onze eigen lockdown wellness in huis.  We sluiten onszelf een paar uur op in de badkamer. Geen Datenight, maar Bathenight!

 • Ingrediënten;  Badkamer, 2 lichamen, heerlijk ruikende verzorgingsproducten (scrub, badolie, shampo, bodycream enz),  geurkaarsen, chille muziek en heel veel warm water. Zo warm dat de hele ruimte stoomt!
 • Ritueel; Neem echt de tijd voor dit ritueel en wees ook vrij om elkaar op een andere manier aan te raken en te verwennen. Zie jezelf als een alien die voor het eerst op aarde komt en een lichaam mag verkennen! Ga op onderzoek uit en wees nieuwsgierig naar elkaars lichaam.  Heb je alles weleens aangeraakt, niet alleen om te plezieren, maar ook om zelf te voelen.
 • Ssst; Net zoals in de sauna, wees stil. Kijk elkaar soms aan en maak op dieper niveau contact. Zo vind je de rust bij elkaar.
 • Wassen; De kwetsbaarheid om elkaar te wassen vind ik altijd magisch. Je kunt elkaar van top tot teen verzorgen. Als Jeroen mijn lange haren teder wast voel ik me soms weer kind. Zijn vingertoppen die verzorgend en drukkend aanwezig zijn, maakt dat ik letterlijk als was is zijn handen ben. Als ik hem volledig masserend insop voel ik zijn lijf volledig ontspannen. Er is geen mooier geschenk dan dat. Totale rust.  En als we dan te rimpeling worden, drogen we elkaar af. Is heel gek, maar iedere keer weer een nieuwe ervaring.
 • Smeer elkaar daarna lekker in met bodybutter/cream, lotion of olie (met of zonder massage).
 • Belangrijk; Spreek verwachtingen van te voren uit qua intimiteit. Het kan onveilig of ongemakkelijk voelen als één van de twee denkt dat dit altijd op seks moet uitdraaien. Voorkom dit en geef duidelijk aan wat je verlangd. 

Wil je een verrassingselement? Bestel lekker online een Rituals pakket en leg die ingepakt op het aanrecht. Leuk kaartje erbij met de  tekst; "ik wil jou vanavond volledig laten ontspannen...ga je met me mee op bathenight?"

Wellness thuis. Sauna thuis
Kom tot rust in je eigen wellness...

7. Slaap tijd "Cuddle time"


We zijn de hele dag emotioneel in beweging. Het  is dan heel belangrijk om goed en lang te slapen.  Slaap zorgt ervoor dat alles wat we mee maken verwerkt wordt en gekoppeld wordt aan eerdere informatie. Als je slaapt leer je dus ook nog eens! Tips voor het slapen met je partner?

 • Geen beeldschermen in de slaapkamer! Een mega grote afleiding voor jullie als liefdespartners en brengt veel onnodige irritaties en conflicten.
 • Probeer samen op tijd naar bed te gaan. Lukt dit niet door allerlei werk of persoonlijke omstandigheden en/of slaapritmes? Heb hier dan een eerlijk gesprek over. Geef aan wat het met je doet, kijk naar de mogelijkheden. Hoe kunnen jullie wel verbinden?
 • Bedtijd is voor mij altijd knuffeltijd. In elkaar verstrengeld en elkaar letterlijk voelen. Mocht je de kriebels krijgen of dit veel te benauwd vinden. Geef dan aan dat je het voor bv 5 minuten oké vindt, maar dat je dan daarna echt je eigen ruimte nodig hebt om te kunnen slapen.
 • En mocht het voor jullie beide goed voelen dan is seks een heerlijke afsluiter van de dag. Spreek ook hier weer verwachtingen uit. Als je continue wordt afgewezen of juist over je grenzen gaat, geeft dit veel ruis in jullie relatie.
Samen knuffelen in bed. Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut
Ga op tijd én samen naar bed

Wees zacht voor elkaar


Tot slot, wees wat zachter voor elkaar.  Maak elkaars lontje niet nog korter door met verwijten te gooien. Realiseer dat je nu niet zo snel de deur uit kan om even uit te razen. Toon een beetje empathie, we hebben het al lastig genoeg. Mocht deze lockdown killing voor je relatie zijn en weet je niet meer wat te doen? Wacht dan niet te lang en gun jullie liefde relatietherapie. Hebben jullie zin om tijdens de lockdown een weekend weg te gaan en tegelijkertijd elkaar opnieuw te ontdekken? Boek dan ons unieke Relatieweekend die ik samen met mijn man Jeroen Kromwijk begeleid. Dan krijgt samenzijn een hele andere dimensie.

 

Liefs Kim Kromwijk-Lub

Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

"De lockdown is niet het einde van jullie relatie, zie het als een nieuw begin"

Aantrekkingskracht voelen. Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

Automatisch volgend blog ontvangen? Meld je dan hieronder aan!