· 

Relatie uitgeblust nu de kinderen uit huis zijn?


Relatieproblemen als kinderen uit huis gaan. Uitvliegen. Lege nest syndroom

"Zal ik je wat eerlijk bekennen? Nu de kids uit huis zijn, vind ik het helemaal niet meer zo leuk met jou."

Je weet dat het er ooit van gaat komen. De kinderen vliegen uit. Wellicht hebben jullie het er samen over gehad, zelf over nagedacht of bepaalde verwachtingen in gehad. Maar wat als het nu niet zo leuk uitpakt? Dat je nu 'alleen' met je partner bent en het leven je opeens aanvliegt? Het is juist belangrijk om het niet tot dit punt te laten komen, maar het voor te zijn! Investeer eerder in jullie relatie en neem hierin regie...

 

"We blijven bij elkaar voor de kinderen."

Deze zin hoor ik in mijn beleving te vaak. Het ingewikkelde is dat stellen dit uit liefde voor hun kinderen doen. Maar realiseer  dat jullie het voorbeeld zijn voor de kinderen... Hoe ziet liefde eruit? Wat wil je je kinderen meegeven hoe een liefdevolle relatie mag zijn en wat gun je hen voor de toekomst?

"We blijven bij elkaar voor de kinderen..."

We blijven bijelkaar voor de kinderen. Kim Kromwijk Relatietherapeut

Waar lopen stellen zoal tegenaan?


  • Als ik vraag aan stellen wat ze verbind als liefdeskoppel (los van het huis en de kinderen), dan blijft het vaak stil. Het zijn de herinneringen uit het verleden waar ze samen de verbinding voelen. Echter is de realisatie dan vaak hard  in het heden. Er is weinig tot geen verbinding, vooral als als de kinderen dan het huis uit gaan.
  • Ze houden van elkaar, maar de aantrekkingskracht is weg. Hier speelt het ontbreken van intimiteit ook vaak een rol. Ze voelen zich meer verbonden als goede vrienden of huisgenoten. Ze komen tot de realisatie dat er niet veel raakvlakken zijn en gaan zich irriteren aan elkaar. Dit komt mede door de stilte in huis en ze meer op elkaar gaan letten. Waar ze voorheen ook de aandacht voor de kinderen hadden, is er nu veel meer ruimte voor elkaar. Dit wordt niet altijd als prettig ervaren.
  • Als hier vervolgens andere behoeften en verlangens zijn en ze elkaar niet begrijpen, dan is er geen liefdevolle verbinding. Als er oprechte aandacht ontbreekt, voelen ze zich niet gehoord en gezien door elkaar. Geen intimiteit, geen gezamenlijke interesses en weinig aandacht zorgt ervoor dat de relatie behoorlijk op de tocht staat. Als ze vervolgens dan gaan terugtrekken en hun eigen ding blijven doen gaat het mis.

 

Kinderen uit huis en relatie stuk. Kim Kromwijk-Lub, relatietherapeut

"Hoe komt het dat ouders in een moeilijke fase terecht komen als de kinderen uit huis gaan?"


Als de kinderen het huis uit gaan, dan is het natuurlijk stiller en zijn er minder zorgtaken. Waar je voorheen de nodige afleiding had, kom je in deze fase meer tot jezelf. Je wordt als ware teruggeworpen op jezelf en waar je voor staat in het leven. Reflecteren op wat er nu is. Dit kunnen we ook wel ervaren als een stukje rouw. Wat drijft ons eigenlijk en waar worden we gelukkig van?

Bedrijf
Jullie wonen in één huis, maar meer naast elkaar. Dan kan het zo zijn dan je elkaar onbewust heb verloren of zelfs voor lief heb genomen. Ik noem een gezin ook wel een bedrijf, waarin je samen een team mag zijn om het op een gezonde manier draaiende te houden. Maar naast het gezin zijn jullie ook liefdespartners. Als je dit uit het oog verliest, dan verliest liefde zijn kracht.

Slagroomtaart
Zie het leven als een grote slagroomtaart. We hebben een stuk voor werk, kinderen, familie, vriendschappen, sport hobby.s enz. En vaak is het laatste stukje taart dan voor je partner. Maar je bent al zo vol van al die stukken taart, dat de kruimels die overblijven voor je partner er niet meer in gaan. Terwijl juist je partner het allergrootste stuk mag zijn. Jullie zijn namelijk de bodem van de taart waar alles op gebouwd wordt.

 

Realisatie
We ploffen op de bank, nemen elkaar voor lief en hebben vaak de illusie dat het wel oké is. Hier schuilt het allergrootste gevaar. Stellen realiseren zich niet dat hun liefde aandacht nodig, naast het draaiende houden van het gezin. Als de kinderen dan uit huis zijn er is in jaren geen oprechte aandacht voor elkaar geweest, dan is daar opeens de harde realiteit. Wat verbind jullie nog als liefdespartner?

Tips voor als de kinderen het huis uit zijn. Kim Kromwijk-Lub

Wat kunnen ouders doen om de relatie te onderhouden vóórdat de kinderen het huis uit zijn?


Gesprek tot verbinding

Wacht niet met "uitzitten" voordat de kinderen het huis uit gaan, maar neem regie. Het is verstandig om verwachtingen en verlangens uit te spreken naar elkaar. Vooral over het ouderschap. Ik raad ieder stel aan om 1x per week op een vast moment een gesprek te hebben over de relatie. Alles mag hier aan bod komen. Blijf elkaar hierin zien en maak diepere gevoelens en verlangens bespreekbaar. Deze gesprekken zijn essentieel om ook te blijven doen. Zo houd je elkaar en de relatie scherp. Ga dus goed bij jezelf na…:

  • Wat houd jullie sterk als koppel, waar denk je dan aan?
  • Wat maakt jou gelukkig en wat heb je hierin van je partner nodig?
  • Hoe bewegen jullie je samen in het gezin?
  • Waar liggen de uitdagingen en wat zijn jullie valkuilen?

Aandacht voor elkaar

Heb oog voor elkaar. Dat begint al bij oprechte interesse. Bevraag elkaar na een lange dag en zoek hier ook een geschikt moment voor. Niet even tussen een app en het eten maken door. Dan is het meer voor de vorm, kies voor echte verbinding.

Waardering
Wat maakt dat je met je partner bent? Wat is er zo leuk, lief, aantrekkelijk, schattig aan de ander? Spreek je waardering uit over de dagelijkse dingen uit (denk aan bv boodschappen doen, kids naar school brengen, de tuin weer knap enz). En geef oprechte complimenten (wat heb je dat gesprek op je werk goed gedaan, wat ruik je lekker, wat ben je toch lief voor de kinderen enz). Vooral in de drukke jaren in een gezin. Zo voel je je gezien en gewaardeerd door elkaar en maakt het de relatie sterker.

Gun de ander plezier zonder jou
Ga ook los van elkaar op pad. Onderhoud vriendschappen, ga sporten , hobbys en tijd alleen. Zo zorg je goed voor jezelf en  sta je niet alleen maar in dienst van het gezin.  Dit maakt je een leuker persoon en hebben jullie ook weer veel om te delen. Gun de ander plezier zonder jou. Hier gaat het namelijk vaak mis, we gunnen elkaar geen ruimte omdat we zo vol zitten. Plan dus ook tijd voor jezelf en overleg dit uiteraard wel met elkaar. Hier mag een gezonde balans in zijn tussen jullie.

 

Activiteiten
Ga vanaf jongs af aan al zonder de kinderen weg! Je doet de kinderen geen groter plezier dat ouders met elkaar in verbinding blijven. Dus voel je niet schuldig als jullie regelmatig met elkaar op pad gaan. Vraag familie, vrienden of ouders van vriendjes/vriendinnetjes om op te passen.  Als jullie sociale kring niet zo groot is of jullie wonen ver, ga dan op zoek naar een oppas aan huis. En als ze wat ouder worden, vertrouw erop dat ze ook wel zonder jullie kunnen. Maak het mogelijk! Mijn man Jeroen en ik zetten bewust leuke uitjes met elkaar uit. Dat hoeft niet gelijk een weekend weg. Wees creatief en en verras elkaar ook eens. Zo voel je ook dat jullie moeite voor elkaar doen en om het samen ook leuk te maken! Goede tip; Boek onze Date night!

Red je relatie. Koppelretraite
Jeroen & Kim Kromwijk-Lub geven samen Date night. Juist voor stellen die hun relatie liefdevol, gezond én spannend willen houden!

En nadat de kinderen uit huis zijn?


  • Praat met elkaar over de nieuwe situatie. Er spelen vaak veel emoties mee en dit kan echt als rouw worden ervaren. We noemen dit ook wel het lege nest syndroom. Wat gebeurt er nu in jullie leven en wat doet dit met jullie als stel? Als de stilte je overvalt en je de kinderen mist, laat de emotie dan  toe. Het is allemaal heel menselijk. Het heeft tijd nodig om te accepteren en zorg dus dat jullie hierin elkaar bevragen en er voor elkaar zijn hoe jullie hier invulling aan mogen geven.
  • Wat zijn jullie behoeften en verlangens nu en hoe gaan jullie hier samen een weg in vinden. Welke raakvlakken hebben jullie en wat zou jullie weer kunnen verbinden. Maak een lijst met wat jullie graag willen realiseren in het nu en voor het heden. Denk groots en out of the box. Leef je mooiste leven! Het is belangrijk dat je naast je relatie ook een eigen leven heb,. En als dit niet het geval is, dan is het nu tijd om dingen weer op te pakken.
  • Praktisch kan het zijn dan jullie nu een veel te groot huis hebben. Dan is het wellicht heerlijk om een grote slaapkamer te realiseren. Sloop er een muur uit en creëer een prachtig nieuw liefdesnest voor jullie twee. Inclusief inloopcloset en een bad in de kamer! Maak de ruimtes zo dat het voor jullie passend is bij jullie verlangens. Denk hierbij ook een een hobby, fitness of wellness ruimte.
Wat doen als de kinderen uit huis zijn? Kim Kromwijk-Lub

Komen jullie er niet uit? Kies voor relatietherapie!


Samen blikken we terug in de relatie. Waar zijn er situaties geweest waar jullie eigenlijk nog steeds pijn, wrok of verdriet van ervaren? Deze gaan we in alle rust met elkaar bespreken om zo de weg vrij te maken voor jullie liefde voor elkaar. We gaan samen onderzoeken waar jullie  gelukkig van worden en wat jullie hierin van elkaar nodig hebben. Ik stel de vragen die jullie wellicht niet aan elkaar durven te stellen, ook rondom intimiteit. Een relatie onderhouden is niet altijd even makkelijk en juist bij mij in de praktijk kijk ik naar de mogelijkheden om elkaar weer opnieuw te vinden en lief te hebben.

Kim Kromwijk-Lub, relatietherapeut
Kim & Jeroen met hun kinderen. Ze kennen de uitdagingen van het "runnen"van een gezin.

Lieve  jij,

 

Laat het leven niet aan je voorbij gaan, maar neem regie. Kies altijd voor verbinding en gooi de handdoek niet zomaar in de ring. Belangrijk hierin is om op tijd aan de welbekende bel te trekken. Het is zo zonde van jullie energie als jullie blijven aanmodderen. Realiseer juist dat relatietherapie ook een boost kan geven aan de relatie. Juist omdat ik ook kijk naar behoeften en verlangens en vele tips en tools bespreek om je relatie gezond, liefdevol en spannend te houden.

 

Het is een taboe dat je pas naar een relatietherapeut gaat als je samen heel diep zit.  Zie het juist als een APK. Je brengt je auto ook weg voor structureel onderhoud. We wachten liever niet tot het lampje brand en de motor stuk is toch? Geef jullie liefde ook deze brandstof en houd daarmee liefde levendig. Blijf het energie geven!

 

 Zie ik jullie 7 september met Date night in Enkhuizen? Deze avond organiseer ik samen met mijn man Jeroen en is een must voor ieder stel! Niet twijfelen, gewoon doen! Geef jullie liefde de aandacht die het verdient...

 

Liefs Kim

 

ps; leuk weetje. Met dit blog stond ik ook in LINDA!

Komen jullie er samen niet uit. Voel je vrij om eens een afspraak te maken. Ik help jullie graag naar meer liefdesgeluk...

Automatisch volgend blog ontvangen? Meld je helemaal onderaan de pagina dan aan!