· 

Ken jij jouw liefdestaal? Hier zijn ze alle 5!


De vier ruiters van de apocalyps. John Gottman

Weet jij welke liefdestaal je geeft en graag ontvangt?


Ieder mens heeft een andere liefdestaal. Dat komt omdat we simpelweg waarde hechten aan andere dingen in een relatie. Zo vindt de één het heerlijk om te horen hoe belangrijk hij/zij is, terwijl de ander graag persoonlijke cadeautjes ontvangt of het kan waarderen dat er dingen in huis geregeld worden. 

 

Het is fijn als je je bewust bent van je eigen liefdestaal én die van jouw partner. Je begrijpt  elkaars gedrag beter en weet wat de ander belangrijk vindt.

Niet alleen in liefdesrelaties, maar ook  in familierelaties of vriendschappen speelt dit een grote rol. Het gaat nu eenmaal een stuk soepeler als je weet welke taal de ander spreekt. Op deze manier kun je dichter naar elkaar toe groeien en blijft de liefde stromen. Je kunt trouwens meerdere liefdestalen hebben!

 

Relatietherapeut Dr. Gary Chapman onderscheidde vijf verschillende liefdestalen;

  1. Positieve woorden
  2. Samen zijn
  3. Cadeaus krijgen
  4. Dienstbaarheid
  5. Lichamelijk contact
De 5 liefdestalen van Gary Chapman. Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

Positieve woorden


Wanneer dit jouw liefdestaal is, hecht je veel waarde aan lieve, positieve en aanmoedigende woorden van je partner. Ook van complimentjes bloei je helemaal op en dankbaarheid tonen is voor jou erg belangrijk. Geen daden, maar woorden!

 

Voorbeeld;

"Schat, kom eens even bij me. Als ik naar je kijk kan ik zo blij van je worden, je bent zo mooi. Ben heel dankbaar dat we samen zijn en hou zo van jou! "

 

Schaduwkant ;

Woorden hebben een enorme kracht op jou, dus ook de negatieve opmerkingen blijven lang hangen.


De 5 liefdestalen van Gary Chapman. Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

Samen zijn


Als dit jouw liefdestaal is, dan hou je ervan om de complete aanwezigheid van je partner te voelen. Denk aan oogcontact en een actieve luisterhouding. Je wordt gelukkig van diepgaande gesprekken en leuke uitstapjes met de onverdeelde aandacht van je partner.

 

Voorbeeld;

"Lief, ik  heb over een paar weken iets leuks geboekt voor ons.. Dan hebben we heerlijk de tijd voor elkaar en hebben we alle ruimte om te praten over die opleiding die je wilt gaan volgen. Mag ik je uitnodigen om lekker met me mee te gaan?" 

 

Schaduwkant ;

Je kan je onbelangrijk voelen als je partner tijdens het samenzijn op zijn/haar telefoon gaat of zich continue laat afleiden. Geen oprechte aandacht ervaar je als erg kwetsend.

 


De 5 liefdestalen van Gary Chapman. Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

Cadeaus krijgen


Als je het belangrijk vindt dat iemand attent is en aan je heeft gedacht, dan is dit jouw liefdestaal. Je hecht veel waarde als je partner tijd en energie besteed om jou te iets te geven. Dit kan bijvoorbeeld een briefje zijn bij het ontbijt, zomaar een bos bloemen of een persoonlijk cadeua. De waarde maakt niet uit, het gaat jou om het idee erachter.

 

Voorbeeld;

"Ga jij maar eens even zitten...Ik  ben namelijk speciaal voor jou vandaag naar het restaurantje gereden waar we laatst zo gezellig zaten. En kijk eens wat ik voor je heb? Die heerlijke wijn die je toen zo lekker vond! Ik ga koken en schenk nu alvast een glaasje voor je in, omdat ik zo gek op je ben".

 

Schaduwkant ;

Je hebt er moeite mee als mensen onpersoonlijke dingen geven of iets waar niet over is nagedacht. Belangrijke dagen vergeten valt niet in goede aarde.


De 5 liefdestalen van Gary Chapman. Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

Dienstbaarheid


 Jij voelt je gezien als iemand de last van je schouders wat lichter maakt en je helpt. Geen woorden, maar daden! Je kan intens blij worden als je partner bereid is om het samen te doen en de boel draaiende te houden. De was doen, even stofzuigen en spontane acties in opruimen en klussen worden zeer gewaardeerd.

 

Voorbeeld;

"Zo, wat fijn dat je weer thuis bent. Ik heb net de was opgehangen en zal zo het eten maken. En kijk eens wat ik vanmiddag heb gefixed, het licht van de badkamer! Dan kunnen we na het eten lekker zitten saampjes. Hoe was je dag mop?"

 

Schaduwkant ;

Afspraken niet nakomen is bij jou een no go. En dingen meerdere keren moeten vragen,  ervaar je als er alleen voor moeten staan.


De 5 liefdestalen van Gary Chapman. Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

Lichamelijk contact


Als dit jouw liefdestaal is, dan voel je je geliefd als je partner je aanraakt en fysiek aanwezig is. Dit draait zeker niet alleen om seks. Een knuffel, een zoen, een massage en lekker tegen elkaar aanliggen tijdens het kijken van een film maken jou gelukkig.

 

Voorbeeld;

"Kom eens lekker bij me liggen,  zou fijn om je te voelen en met je te knuffelen."

 

Schaduwkant ;

Als je partner lichamelijk afstand neemt, kan dat voelen als een afwijzing. Je wordt hier erg onzeker van.

 

Jullie liefdestaal inzichtelijk gekregen?

Denk aan de valkuil!

Als jouw liefdestaal bijvoorbeeld  'Postitieve woorden' is en je partner toont de liefdestaal  'Dienstbaarheid' dan gaat er in energie dus structureel iets mis. Je partner regelt dan wellicht alles in en om het huis om te laten zien dat hij/zij van je houdt, terwijl jij  verlangt naar lieve woorden. We gaan dan uit verbinding en snappen niet waarom.

 

Voorbeeld

"Ik doe alles voor je en nu wil je ook nog eens dat  ik tegen je zeg dat je mooi en lief bent?  Dat weet je toch wel!"

 

Het is dus van belang om elkaars liefdestalen te kennen en begrijpen. Zo maak je helder waar jullie behoefte aan hebben en hoe de ander dit ervaart.
Met  welke taal maak jij je partner het meest gelukkig? Dat  is de sleutel naar meer liefdesgeluk... 

 

Ik wens jullie alle liefde...

 

Hartegroet,

Kim Kromwijk-Lub

Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut EFT Houd me vast

Komen jullie er samen niet uit. Voel je vrij om eens een afspraak te maken. Ik help jullie graag naar meer liefdesgeluk...

Relatie Time-out tips . Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

Automatisch volgend blog ontvangen? Meld je helemaal onderaan de pagina dan aan!