· 

Als je relatie een break nodig heeft...


Tips voor een relatie break. Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut Enkhuizen Hoorn

Heeft een relatie time-out zin?


Jullie ervaren veel stress in de relatie en zijn vooral gefocesed op het negatieve. De problemen en emoties die hiermee samen gaan lijken zich op te stapelen. Jullie kunnen niet meer helder denken en de uitweg van uit elkaar gaan komt steeds dichterbij. Een tijdelijke break kan dan verstandig zijn om afstand te nemen van de situatie. Zo om overzicht en rust te krijgen. Het is namelijk zo zonde als de relatie wel nog kans van slagen heeft.

Het hoeft niet te betekenen dat je relatie met een time-out ten einde loopt, het is  een onderzoekende fase voordat jullie een definitieve breuk inzetten. In dit blog neem ik je mee hoe je een succesvolle relatie time-out inzet!

Herkenbare gedachtes...?


 • Ach, het is vast een moeilijke fase. We hebben het zo druk...Straks als het huis klaar is...Straks als er minder stress is op het werk, eerst maar eens op vakantie....
 • We kunnen het de kinderen niet aan doen, laten we maar bij elkaar blijven
 • Oh jee, hoe moeten we dan het nieuws brengen?
 • Maar hoe moet dat dan met het huis en de financiën?
 • We hebben zoveel herinneringen met elkaar..
 • Ik wil mijn partner geen pijn doen...
 • Wat moeten anderen wel niet van ons denken...
 • Ik voel me zo ongelukkig, moet ik serieus hiermee doorgaan? En mis ik wat als ik blijf?
 • Straks ben ik alleen, maar kan ik nog wel een nieuwe partner vinden?

 

Onzekerheid over de toekomst kan je aanvliegen...

Time out relatie. Break relatie. Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

Voordelen van een time-out...


 • Tijdens de break neem je afstand van de situatie en kan je ervaren wat jij nu echt wilt en wat juist niet. Ga je je partner missen, en zo ja, wat mis je dan eigenlijk? Zijn het vooral de praktische zaken of echt je partner? Ga eens na welke liefdeszaken je dan echt mist. Denk aan samen knuffelen, iets over hebben voor elkaar, lieve woordjes, complimenten enz. En wat wil het gevoel vertellen als je de ander niet mist en dat het juist rust, verlichting en inzicht geeft? Na de break kan je dan ook op een vruchtbare wijze aangeven wat je hebt ervaren.
 • Tijdens een break leer je jezelf ook beter kennen, puur omdat je meer op jezelf aangewezen bent. Zo kan het inzichtgevend zijn om jouw eigenschappen te ontdekken (ja, ook je mindere...) en te doorvoelen wat jouw eventuele aandeel is in het geheel. Confronterend, maar leerzaam! Ook als jullie weer samen komen, kun je hier op terug reflecteren of bij een eventuele nieuwe relatie eerder je 'valkuilen' herkennen'.
 • Door de afstand kun je ook gaan ervaren wat voor jou belangrijk is in een relatie. Even geen rekening houden met de ander. Wat ontstaat er dan in jouw leven en hoe is het voor jou om een poosje los van je partner te zijn? Wilde je partner liever thuis blijven en kreeg jij de kriebels om erop uit te gaan? Dit is het moment om meer te gaan ontdekken waar jij behoefte aan hebt. Let op, ga voor een goede balans van verbinden met anderen en ruimte voor jezelf. Soms ben je een stukje van jezelf kwijt geraakt in de relatie en nu is het moment om dat ook weer te (her)ontdekken.

Nadelen van een time-out...


 • Een relatie time-out kan ook onzekerheid met zich meebrengen. Jouw toekomst perspectief is opeens troebel. Gevoelens van eenzaamheid, angst voor financiële problemen of er alleen voor staan kunnen je aanvliegen. Ik zie dit ook vaak gebeuren als één van de twee verliefd is geworden op een ander. De hele realiteit is dan weg en er wordt niet meer helder nagedacht. Realiseer hierbij ook dat iedere relatie uitdagingen heeft en dat verliefdheid een heel vertekend beeld kan geven van de realiteit. Het is daarom erg belangrijk dat beide partners geloven dat verandering mogelijk is, voordat je aan een time-out begint. Zet dus geen time out in, als je eigenlijk de relatie al wilt beëindigen. De ander krijgt dan valse hoop en verlengt de pijn.
 • Een break kan inzicht geven, maar kan ook een risico zijn als de één de ander niet mist. De één wil een kans, maar de ander voelt dat de relatie geen kans van slagen meer heeft. Natuurlijk zegt je gevoel dat je dit wilt vermijden, maar realiseer dat dit ook de uitkomst kan zijn.
 • Mocht je niet goed alleen kunnen zijn of niet stil willen staan bij diepere gevoelens, dan is een break voor jou wellicht wat lastiger. De kans bestaat dat je in gedrag gaat vluchten in allerlei activiteiten en mensen gaat opzoeken. Dan ben je met alles en iedereen bezig, maar niet met jezelf of dieper nadenken over de relatie. Je rent dan letterlijk weg voor je problemen. Als je dit ervaart, praat met je dierbaren en/of met professionele hulp!

 

Relatie break. Even een time out. Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

5 tips voor een succesvolle relatie time-out

1. Relatietherapie


Realiseer dat een time-out geen oplossing is voor de uitdagingen die er zijn binnen de relatie, vooral niet als dit al lang tussen jullie speelt. Je kunt afstand nemen, echter komen de uitdagingen daarna net zo hard weer terug. Het is dan verstandig om samen in relatietherapie te gaan en aan jullie relatie te werken. Zo worden onderliggende gevoelens, emoties en behoeftes bespreekbaar gemaakt. Zo leren jullie om elkaar weer te verstaan en te begrijpen.

2. Doel, duur en basisregels


De vraag is wat jullie willen bereiken tijdens de time-out en wat het jullie kan opleveren. Spreek eerlijk en duidelijk jullie verlangens naar elkaar uit.

Een time-out is minstens zes weken. Zo kunnen jullie beiden tot rust komen. Deze duur is nodig om ook echt te ervaren hoe het is zonder je partner. En tegelijkertijd om ruimte te hebben om na te denken en terug te blikken op jullie relatie. Met de mooie en minder mooie kanten...Het wil overigens niet zeggen dat na deze periode er ook een besluit moet zijn, neem in alles de tijd en ga niet te snel! Het is een proces...

 

Stel samen een aantal basisregels op en neem ook de praktische zaken hierin mee.

 • Hoe vaak hebben jullie contact en waarover?
 • Zijn er kinderen in het spel, bespreek dan ook hoe jullie hier samen aandacht aan willen geven. Hoe ga je beiden papa of mama zijn, ook als je er niet bent?
 • Met wie gaan jullie het delen en wat is het verhaal naar buiten? Sommige dierbaren kunnen zich met de beste intenties tegen de situatie aan gaan bemoeien, terwijl jullie hier geen behoefte aan hebben. Denk hierbij ook aan afspraken rondom sociale media!
 • Belangrijke zaken doornemen, zoals verjaardagen, afspraken of andere verplichtingen.

Schrijf de afspraken op en zorg ervoor dat ze duidelijk, helder en concreet zijn. Zo voorkom je verkeerde verwachtingen die stress op kunnen leveren. Belangrijk is dan wel dat jullie je hieraan beiden verbinden, vanuit eerlijkheid en respect.

3. Blijf in gesprek


In deze fase is het belangrijk dat jullie in gesprek blijven over jullie gevoelens en emoties, hoe moeilijk soms ook. Plan dus ook vaste momenten wanneer jullie elkaar weer zien. Het is dan raadzaam om ook dingen voor jezelf op te schrijven wat je ervaart en voelt, zo kan je dit tijdens het gesprek eventueel delen.Het kan ook helpend zijn om dit terug te lezen, ook na de time-out. Je overziet dan het proces.

 

Ben je bereid om hier ook van te leren en te groeien als mens?

 • Hoe denken jullie over de relatie?
 • Zijn er nieuwe inzichten?
 • Wat leer je wellicht over jezelf of van de ander?
 • Zijn er behoeftes of verlangens die je graag wilt delen?

5. Blijven we elkaar trouw?


Als in jullie relatie intimiteit of het gebrek hieraan meespeelt, dan kunnen jullie je tijdens een time out op glas ijs begeven. Vooral als er bepaalde verlangens zijn of er speelt iemand anders al mee in het spel (affaire/verliefdheid). Maak hier ook weer hele duidelijke afspraken over en voorkom zo hoog oplopende conflicten of een gebroken hart. Wat voor de één vrij zijn betekent is voor de ander weer iets heel anders...Ga hierin samen op onderzoek en koppel het steeds terug naar elkaar. In deze fase is het belangrijk om vertrouwen in elkaar te hebben en om eerlijk naar de situatie te kijken. Doe elkaar geen onnodig pijn en kijk naar het grotere geheel.

Geef elkaar de juiste hoeveelheid ruimte

Ik realiseer me heel goed hoe moeilijk deze fase kan zijn. Er komen vaak zoveel vragen en gedachten op, dat een keuze haast onmogelijk is. Het kan uitzichtloos, beklemmend en als te veel voelen. En dat mag je allemaal ervaren...Het valt namelijk niet mee als het houden van ook zo groot is en je de ander geen pijn wilt doen.  Roep daarom nooit te snel dat je wilt scheiden of uit elkaar wilt gaan. Dit is vaak vanuit onmacht, maar deze woorden brengen wel grote schade bij de ander. Wees onderzoekend...kijk naar de mogelijkheden.

 

En na de break is natuurlijk de grote vraag, blijven we samen , gaan we uit elkaar of  gaan we op een andere manier verder? Neem hierin jullie tijd en wees welkom om het samen met mij bespreekbaar te maken. Gun elkaar dit proces en leer van de relatie, in alle eerlijkheid en met zuivere intenties. Als jullie voor elkaar bestemd zijn, dan is liefde heel sterk. En mochten jullie wegen scheiden, dan hebben jullie het in alle rust mogen aan kijken.

 

Liefs Kim

Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut EFT Houd me vast

Komen jullie er samen niet uit. Voel je vrij om eens een afspraak te maken. Ik help jullie graag naar meer liefdesgeluk...

Hoe zeg je sorry? 4 tips voor sorry zeggen. Kim Kromwijk-Lub relatietherapeut

Automatisch volgend blog ontvangen? Meld je helemaal onderaan de pagina dan aan!