· 

Hoe zeg je sorry?


Zo zeg je sorry. Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

"Serieus! Ik zei toch sorry! Moet je daar nu weer over beginnen?

Sorry zeggen is nog niet zo makkelijk, aangezien ego hier een rol in heeft. We worden geconfronteerd met onszelf en een verontschuldiging kan associëren met emotionele kwetsbaarheid, waardoor we ons zwak voelen. In een gezonde relatie is het juist een kracht als we een oprecht excuus kunnen maken. Dit laat zien dat we sterk en emotioneel beschikbaar zijn voor de ander. Het zorgt voor empathie, waardoor de ander je makkelijker kan vergeven en we langdurige relaties liefdevol kunnen opbouwen. Hieronder neem ik je mee hoe je op een verbindende manier sorry kan zeggen.

De 4 stappen van sorry zeggen;


1. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag


Het begint met verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag. Stel je kwetsbaar op, zonder daarbij naar de ander te wijzen. Zo bestaat er meer kans dat de ander je zal begrijpen en het excuus  kan ontvangen.  Jouw gedrag heeft iets krachtigs bij de ander losgemaakt, neem dit uiterst serieus. Het is de weg naar herstel.

 

2. Geef je fout toe en erken de ander


Deel duidelijk aan de ander dat je een fout hebt begaan en waarom je het hebt gedaan (zonder daarbij in de verdediging te schieten). Vervolgens is het dan essentieel om te erkennen wat jouw gedrag met de ander heeft gedaan. Dit houdt in dat je de gevoelens van de ander niet bagatelliseert of kleiner maakt. Bevraag de ander juist naar het gevoel en wat dit heeft losgemaakt door jouw gedrag. Zo creëer je ruimte voor de ander en mogen haar/zijn gevoelens er volledig zijn.

Hoe zeg je sorry? Lees de tips van Kim Kromwijk-Lub, relatietherapeut

3. Een oprecht excuus


De ander is geraakt en kwetsbaar. Als je een excuus wil maken, zorg dan ten eerste voor de juiste condities. Zorg voor een rustig moment, maak het persoonlijk en betrek anderen er niet ongewild bij. Anders bestaat de kans dat de ander wordt overvallen en dit zorgt voor onveiligheid, wat resulteert in onbegrip. Je kunt er wellicht omheen draaien, maar de woorden daadwerkelijk uitspreken is een absolute must. Zeg oprecht dat het je spijt en maak daarbij oogcontact. Dit moment is niet iets om tussendoor te delen. Wellicht overbodig, maar doe dit nooit per app! Persoonlijk contact is belangrijk voor het herstel in jullie relatie.

4. Maak het goed


Een excuus heeft geen waarde als het zich keer op keer blijft herhalen. Het is belangrijk om te delen hoe je ervoor gaat zorgen dat het niet meer gaat gebeuren. Zo zorg je ervoor dat het vertrouwen weer kan worden opgebouwd. Je mag leren van je fouten. Het kan soms helpend zijn om hier afspraken over te maken. Zo om verwachtingen ook helder te hebben.

Hoe zeg je sorry? Lees de tips van Kim Kromwijk-Lub, relatietherapeut

Samengevat in een voorbeeld;


"Ik heb je teleurgesteld door niet eerlijk tegen je te zijn. Ik dacht dat ik het beter voor mezelf kon houden, maar ik zie nu hoeveel pijn ik je daarmee heb gedaan. Dat had ik nooit mogen doen en dat spijt me verschrikkelijk.  Ik neem hierin mijn verantwoordelijkheid en heb alle begrip voor jouw verdriet. Ik zal mijn twijfel in het vervolg met je delen, zodat je je betrokken voelt. Jij bent belangrijk voor mij en ik wil er voor jou zijn."

Pas op! Dit is niet helpend;


Als je de verantwoordelijkheid bij de ander dropt en een onvolledig excuus maakt, resulteert dit dat de ander zich niet gehoord voelt. Het gevolg is dan dat er een open eind is en hier ontwikkelen zich dan nieuwe gevoelens, zoals verwarring en verdriet . Dit zal dan continue terugkomen in de relatie en voor ruis zorgen. Vooral als je de ander hier niet serieus in neemt.

Voorbeeld;

"’Ik weet gerust wel dat het anders had  moeten gaan, maar het liep nou éénmaal zo. Jij bent altijd zo gevoelig hé! Maar ik wil er geen gedoe over, dus het  spijt me. Kunnen we het nu laten rusten? "

 

 Speel ook niet het slachtoffer om de schuld die je voelt uit te vergroten, zodat de aandacht in het verhaal naar jou gaat.

Voorbeeld;

‘Ja het klopt, ik ben ook zo fout geweest. Je bent beter af zonder mij, ik kan het ook nooit goed doen. Ik snap zo dat je me niet wilt!"

Het is nu aan de ander om te vergeven


Een sorry betekent niet dat er niet meer over gepraat mag worden of vergeten mag worden. Vooral als er iets is gebeurd  (denk aan een affaire) wat een pijnplek heeft achter gelaten. Die kan alleen maar worden geheeld als er ook oprechte aandacht voor is. Neem de pijn van de ander serieus en vraag er regelmatig naar. Dit zijn de stapjes voor de ander om jou langzaam te kunnen vergeven. Geef hierin alle tijd en ruimte, vergeven is een heel proces. Dat is dus ook niet aan jou wanneer daar de tijd rijp voor is. Dat mag je vanuit respect bij de ander laten.

 

En denk je nu..."Hoe vaak moet ik nou nog sorry zeggen en het uitleggen?" Dan is dat jouw geduld voor de ander.  Blijf hier open voor staan en blijf verantwoordelijkheid nemen. Als je dit namelijk nu laat gaan, bestaat de kans dat de ander zich toch niet gehoord voelt en dat er geen ruimte is voor heling. Realiseer dat de ander het doet om weer veiligheid te kunnen voelen bij jou. Het heeft oprecht hersteltijd nodig door wat er is gebeurd.

 

En als je voelt dat je partner oprecht sorry heeft gezegd...bedank hem of haar dan ook! Sorry zeggen is niet altijd makkelijk ;-)

Hoe zeg je sorry? Lees de tips van Kim Kromwijk-Lub, relatietherapeut

Advies voor omstanders


Natuurlijk wil je graag geloven wat bijvoorbeeld je zus, vriend(in) of zwager in hoge emotie met je deelt over een ander. Het is dan makkelijk om de ander samen te veroordelen en daarover te discussiëren, maar een verhaal heeft altijd twee kanten. Als je de andere kant niet weet, wees dan voorzichtig met je woorden en luister zonder oordeel. Neem geen onnodige acties die een relatie met een dierbare kunnen beschadigen. Je hoeft geen partij te kiezen, maar vooral zuiver te blijven. Zo ben je beschikbaar voor beide partijen en voelt iedereen zich gehoord en gezien.

Het is nooit te laat om sorry te zeggen...

Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut EFT Houd me vast

Lieve jij,

 

Het is nooit te laat om sorry te zeggen. Het kan zoveel verlichting geven voor degene die het mag ontvangen. Een oud klasgenoot die je net even te vaak hebt gepest. Een vriendin die je voor lief nam, terwijl zij er onvoorwaardelijk voor jou was in moeilijke tijden. Een collega die je onterecht ergens van hebt beschuldigd . Je partner die je te vaak voor schut heb gezet in gezelschap of je inmiddels volwassen zoon die zijn diploma uitreiking zonder jou vierde. Je hebt altijd een keuze en realiseer dat zwakte juist zit in het wegkijken ervan. Neem verantwoordelijkheid, dat maakt je sterk en daarmee de relatie ook of het herstel ervan.

 

Heb je moeite met sorry zeggen of kun je je gevoel moeilijk onder woorden brengen? Gun jezelf dan de kans om pijn, onzekerheid of angst toe te laten in je leven, zonder dat ze je ontregelen of  dierbaren van je afstoten.  Dit kan ook in de vorm van een brief of als een dierbare niet meer in leven is in een opstelling bij mijn man Jeroen Kromwijk  www.oerkompas.nl

 

Een sorry verliest zijn waarde als je het keer op keer weer doet in je liefdesrelatie. Dan is het tijd dat jullie langs komen, daar doe je jullie liefde een groot plezier mee. Leef alsof het je laatste dag is en kijk dan met die ogen naar degene die het dichts bij je staat...

 

Liefs Kim

Komen jullie er samen niet uit. Voel je vrij om eens een afspraak te maken. Ik help jullie graag naar meer liefdesgeluk...

Volgend Blog; Hoe zet je een intentie voor 2024?

Hoe zet je een intentie. Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

Automatisch volgend blog ontvangen? Meld je helemaal onderaan de pagina dan aan!