· 

Lees de 4 bevrijdende stappen om je ex in liefde los te laten.


Loslaten van je ex partner. Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

Je ex loslaten in liefde? Hoe dan...


"Jullie zijn toch niet meer samen?  Laat het toch los..."

Tja, was het maar zo makkelijk. Alleen al bij het woord loslaten krijgen mensen een heleboel emoties waar ze onrustig van kunnen worden. En terecht, want een ex geliefde loslaten is een ingewikkeld proces. Je bent er pas aan toe als je daadwerkelijk weet, voelt en erkend wat er dieper speelt in jou. Wie ben je nu zonder hem/haar? Als je dit nog niet ervaart, dan is er letterlijk nog geen ruimte voor loslaten. Het is dan helpend om eerst te onderzoeken in welke fase je zit. Ik raad je dan aan om eerst mijn blog : Verlaten door je geliefde? te lezen.

 

Wat ik vaak zie is dat stellen na hun scheiding zo zijn gekwetst, dat er geen ruimte is voor elkaars emoties. Dit is begrijpelijk, echter zal er een moment mogen komen dat het wat zachter mag worden. Ik noem dit in liefde loslaten. Zeker als er kinderen bij  betrokken zijn. In dit blog leg ik je uit hoe je je ex-partner in liefde kunt loslaten. Dat doe ik door onderstaande stappen en bijbehorende opdrachten*.

 1. Wat is jouw aandeel?
 2. Waar ben je elkaar dankbaar voor?
 3. Wat laat ik achter,  wat neem ik mee?
 4. In liefde loslaten.

 

* De opdrachten kun je voor jezelf doen. Wil je het liever live uitspreken en staat jouw ex-partner hier ook voor open, dan is het voor het loslaatproces mooi om samen te doen. Jullie kunnen dan je eigen stuk naar elkaar uitspreken.

1. Wat is jouw aandeel?


Als de relatie is beëindigd, ga dan eens na bij jezelf welke rol je hierin hebt gehad. Voor welk deel ben jij wellicht verantwoordelijk en welk deel is van de ander? Het is helpend om dit eens in stappen te doorlopen. Mocht je nu ervaren dat jij geen aandeel hebt, voel je je dan een slachtoffer? Of voel je je schuldig omdat jij het grootste aandeel hierin hebt gehad?  Als je jouw aandeel kan erkennen, dan kan je ook je  verantwoordelijkheid hierin nemen. Tijdens deze fase kan het jou dus ook versterken in wat van jou is en welke last bij de ander hoort. Dit is de eerste stap in het loslaten van oude emoties.

 

In deze fase is het belangrijk om jouw emoties een plek te geven op papier. Schijven is een helend proces en laat je er ook van een afstand naar kijken. Later kun je het ook nog teruglezen en kan je ervaren en voelen hoever je in het loslaatproces zit.  Hieronder enkele voorbeelden die je zou kunnen opschrijven en beantwoorden;

 • Ik was verantwoordelijk voor...(vul hier jouw aandeel in). Dat maakt dat wij uit verbinding zijn gegaan. Dat zie ik nu in.
 • Dit was was mijn aandeel in het verbreken van de relatie... (vul hier jouw aandeel in). Daar neem ik verantwoordelijkheid voor.
 • Als ik kijk naar mijn aandeel, dan voel ik me hier verantwoordelijk voor... (schrijf hier jouw aandeel).

Je kunt ze eventueel hardop voorlezen en doorvoelen wat je nu echt raakt. Als de mogelijkheid er is, dan is een volgende stap  om het te delen met je ex-partner.

Je ex loslaten, hoe doe je dat? Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

2. Waar ben je elkaar dankbaar voor?


Er was een tijd dat jullie verliefd waren en met elkaar de toekomst zagen. Ondanks jullie niet meer samen zijn en er wellicht veel is gebeurd, zijn er ook momenten die je wellicht koestert of als verbindend hebt ervaren. Iedere relatie brengt weer een stukje levenservaring met zich mee. Ga voor jezelf na waar je dankbaar voor bent en deel het eventueel met elkaar.  Onderstaande zinnen kunnen je daarbij helpen.

 • Ik ben je dankbaar....
 • Jij was belangrijk omdat...
 • Wat ik van jou heb geleerd is...
 • Weet je waarom je voor mij belangrijk was/ben?
 • Schrijf 3 mooie eigenschappen/gebeurtenissen/ herinneringen enz.  op waar je in liefde op terug kijkt.
Wat leer je van je relaties? Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

3. Ik laat achter en ik neem mee...


Wat kan jij over jullie geëindigde relatie zeggen? Het is belangrijk om dit voor jezelf helder te hebben en het tevens naar elkaar uit te spreken.  Wat is wellicht nog niet uitgesproken en blijft tussen jullie in staan. Is er oude pijn of zijn er irritaties die continue opspelen?

Onderstaande vragen helpen je hierbij om het delen verbindend te laten verlopen naar elkaar.

 • Ik voel me schuldig...
 • Ik wil tegen je zeggen dat...
 • Nu ik erop terugkijk weet ik...
 • Wat ik graag anders had gewild...
 • Uit onze relatie neem ik mee...
 • Uit onze relatie laat ik achter...

Merk je dat je de ander te kort hebt gedaan of ergens spijt van hebt, dan is dit het moment om het te openen naar elkaar. Het kan onwijs opluchten om dit juist te mogen geven of ontvangen. Het maakt direct een weg vrij voor de toekomst en kan jullie dynamiek zachter maken. Tevens is het van belang om te voelen en uit te spreken wat je graag bij de ander wilt laten.  Zo om jezelf ook vrij te maken. Soms draag je een last bij je die niet van jou is en bestaat de kans dat je dit in een eventuele nieuwe relatie weer meeneemt. Op deze manier ben je weer een stapje verder in het proces van loslaten...

In liefde je ex loslaten. Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

4. In liefde loslaten


Nu is de tijd aangekomen om elkaar in liefde los te laten. Elkaar oprecht geluk te gunnen en jullie eigen weg te gaan. Wetende dat jullie samen lief en leed hebben gedeeld. Als jullie samen kinderen hebben, dan blijven jullie verbonden als papa en mama. Voor de laatste stap is er nog een diepere bevestiging nodig om elkaar en jezelf hierin vrij te maken. Zo ook om opnieuw te kunnen verbinden met een eventuele toekomstige partner.

 

Je kunt onderstaande zinnen  aan elkaar uitspreken, echter als dit niet lukt kun je het ook in gedachten doen.  Blijf ze net zolang herhalen tot je voelt dat het je verlicht.

 • Het is nu tijd om je los te laten...
 • Bedankt voor de liefde die jij me hebt gegeven...
 • Als er kinderen zijn, dan kun je hierna toevoegen: Jij bent de vader/moeder van onze kinderen. Wij blijven verbonden.
 • Jij bent nu vrij om je eigen weg te gaan...
 • Ik laat je los vanuit liefde...
 • Dus  als ik me omdraai, kijk dan alsjeblieft vriendelijk naar me als ik mijn weg vervolg in vrijheid...

Na deze zinnen kan er een gevoel van verlichting of opluchting ontstaan. Geef hier samen ook ruimte aan. Wellicht komen er opnieuw emoties vrij die je niet eerder hebt ervaren.  Geef er maar aan toe, laat het maar los...

Nieuw geluk na scheiding. Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

"Jij hebt de sleutel tot nieuw geluk"

En zo komt er een nieuw hoofdstuk in jouw leven.  Je hebt het aangekeken en  jouw emoties laten spreken. Wellicht is de weg vrij of voelt het nog als een berg. Je bent onderweg, de éérste stappen zijn gezet. Voelt het zwaar, blijf dan niet in de schaduw staan, maar stap in het licht van het leven. Soms nemen je gedachten het over, maar  weet dat het maar gedachten zijn. Ze zeggen niets over jou. Jij bent goed zoals je bent.

 

Warme groet,

Kim Kromwijk-Lub

Kim Kromwijk-Lub Relatietherapeut

Voel je/jullie dat je het niet alleen kan?  Plan gerust een afspraak in.

John Bowlby Hechtingstheorie. Kim Kromwijk-Lub

Automatisch volgend blog ontvangen? Meld je dan hieronder aan!