· 

Hoe dierlijk ben jij eigenlijk?


Hoe dierlijk is de mens? Welke eigenschappen hebben wij van het dierenrijk?

Als ik met mijn hond wandel, kijk ik vaak naar zijn lichaamstaal. Hoe alert hij is bij geuren en geluiden. Hoe voorzichtig hij andere honden benadert vanuit respect of er juist op af stormt bij herkenning. Volledig vertrouwend op zijn instinct. Zonder haast, in het hier en nu. Het meest betoverende vind ik daarbij zijn lach en zijn eigen unieke karakter. De ene hond vindt hem fantastisch, de andere loopt met een boog om hem heen. Zo duidelijk als dieren met elkaar omgaan, zo onduidelijk kunnen wij mensen met elkaar omgaan. We creëren soms een setting waarbij iemand zich binnen no time onveilig kan voelen, zonder dat het zichtbaar hoeft te zijn voor de omgeving. De steek onder water. Honden bijten van zich af, mensen kunnen elkaar vriendelijk toelachen en je uit het zicht snoeihard neerhalen. Wat doet dat nu met iemand in het dagelijks leven?

"Het doet me niks, ik heb een olifantenhuid..."

Hoe gekwetst kun je zijn?


In de praktijk spreek ik regelmatig volwassenen die in hun jeugd of in hun volwassenen leven zijn of worden gepest, gekwetst, genegeerd of worden buitengesloten. Van collega's tot vrienden en zelfs familie. Soms bewust, echter ook onbewust. Niet weten of voelen dat je de ander kwetst, totdat de bom barst. Onveiligheid binnen relaties, het komt heel vaak voor. De littekens hiervan zijn vaak onuitwisbaar en vormen een spoor door hun complete levenslijn. De meest voorkomende thema's die ik tegenkom:

  • Onzekerheid
  • Laag zelfbeeld
  • Er niet mogen zijn
  • Achterdochtig zijn
  • Opvliegend reageren
  • Niet gezien willen worden

Mensen die een pestverleden hebben, kunnen hier ook last van hebben in hun relatie. Tijdens discussies kunnen oude patronen geraakt worden, waardoor ze zich weer net zo gekwetst voelen als toen. Als hierop "buitengewoon" gereageerd wordt, zal de partner vaak niet begrijpen waarom het zo hard binnenkomt. Zo kunnen er makkelijk conflicten ontstaan, waardoor je beiden elkaar niet begrijpt en afstand neemt. Reden om actie te ondernemen en dit voor jezelf op te lossen. Je partner heeft in een gezonde relatie het beste met je voor en verdient het om gelijkwaardig behandeld te worden. Het helpt om met een onafhankelijk persoon samen naar het verleden te kijken en zo creëer je rust en ruimte in je lijf. Rationeel kunnen we veel verklaren, het gaat erom wat er in je gevoel gebeurt (verleden) en hoe je dit uit (in het heden).

Pesten heeft invloed op je relatie en huwelijk

Nu komt de aap uit de mouw...

Ben jij je bewust van je gedrag?


Zowel in het dierenrijk als bij mensen onderling zijn er in een groep slachtoffers. Het kan verbinden om samen een doelwit te hebben en daarover te kunnen praten (of laten we het gewoon "roddelen" noemen). Enkele voorbeelden van iemand buiten sluiten:

  • Kinderen. Onder kinderen komt pesten en uitsluiting vaak voor. De reden is vaak niet te achterhalen en vaak weten ze ook niet waarom ze pesten. Het kan een vorm van aandacht zijn, zich machtig willen voelen of dat ze zelf onzeker zijn en de aandacht hiermee op een ander leggen.
  • Vriendengroepen. Opeens niet meer welkom zijn, mensen verlaten app groepen, niet meer uitgenodigd worden of genegeerd worden.
  • Het zwarte schaap van de familie. Hoe zwart is hij/zij echt of zijn het verhalen die in de loop der jaren waarheid zijn geworden? Wordt diegene wellicht vergeleken met een (overleden) familielid die ook geen fijne reputatie had? Of alleen maar (structureel) een afwijkende mening hebben en zo door de familie buiten gesloten worden. Buiten de norm van de groep vallen. Denk daar eens over na...
Er hoeft niets mis te zijn met degene die het "doelwit" is. Dat maakt het ook zo wrang. Als je niet weet waarom mensen zich zo tegen je keren, raak je uit balans. Soms hebben mensen in hun ogen een gegronde reden voor het buitensluiten van iemand,  echter wordt dit niet altijd juist of helemaal niet besproken. Met andere woorden, diegene voelt dat het anders is, maar kan niet altijd logisch verklaren waarom. Laat staan het vermogen heeft om het te  veranderen of te doorbreken. Wat maakt dat we dit in groepsverband doen? In een groep wordt de norm bepaald en ook versterkt door elkaar. Het effect van 'het buitensluiten' wordt daarmee vergroot. Bij individuele groepsleden kan het soms een  gebrek aan sociale vaardigheden zijn of komt het  voort uit het gezin van herkomst (de opvoeding ). Het blijft een bijzonder fenomeen dat mensen elkaar zo kunnen kwetsen en kleineren, tot grote gevolgen van dien. Het hebben van een "zondebok". Iemand waar ze agressie, angst en onzekerheid op kunnen loslaten. Mensen kunnen zichzelf er ook echt beter door voelen, het gevoel dat zij beter zijn. Het is tenslotte veel makkelijker om naar een ander te kijken (en dit te veroordelen) dan te reflecteren op je eigen aandeel. Dit vereist veel meer competentie. Jaloezie en/of afgunst speelt hierbij ook een grote rol en kan zelfreflectie daarmee in de weg staan.

Tip: Neem nooit zomaar een verhaal aan, wat gaat over een ander persoon. Vraag het aan diegene zelf. Zo voorkom je een hoop verwarring, leed en onnodig over iemand "roddelen".  Eerlijkheid en integriteit is soms lastig, maar zorgt uiteindelijke voor meer verbinding. In welke relatie dan ook!

Hoe uit mijn pestverleden zich in een relatie?

Mens versus dier...

Stoeien in de relatie


Dieren kunnen soms lekker stoeien en om elkaar heen draaien. Rollebollen, achter elkaar aan en uitdagen. Dit zien we vaak ook terug bij mensen.  Bij stoeien kan je spanning opbouwen en lichte pijn of druk ervaren. Soms kan het gewoon lekker zijn om hieraan toe te geven. Het kan een trigger zijn om zin in seks te krijgen. Elkaar letterlijk uitdagen voor het volgende spel. Helaas heeft het ook soms een keerzijde en eindigt het in ruzie.  Je partner die net even te hard slaat of knijpt. Doorgaan, terwijl je echt stop zegt of lacherig zegt dat je kleinzerig bent. Het aftasten in dit spel luistert erg nauw. Dus wees bewust, want een kat  in het nauw maakt rare sprongen...

 

Vraag: Wanneer hebben jullie voor het laatst gestoeid?

Stoeien in een relatie werkt verbindend.

Wat ruik je lekker?


Mensen die een hond hebben weten dat honden graag aan elkaars achterste ruiken. Dit heeft ook een belangrijke betekenis. Ze herkennen elkaar aan de  geur en weten uit welke buurt ze komen. Ze ruiken ook welke hond dominant, onderdanig of loops kan zijn.

 

Bij de mens speelt geur een hele belangrijke rol bij het vinden van een partner. We gebruiken allerlei cosmetische middelen om lekker te ruiken. Hiermee zenden we een signaal af, echter gaat het hierbij ook om je eigen geur.  Je voelt je hier wel of niet door aangetrokken. Tegenwoordig scheren mensen het schaam en okselhaar, echter was dit vroeger juist ook om de geur vast te houden om de juiste partner te vinden. 

 

Test: Vind jij het verse zweet van je partner lekker ruiken?

Ik word opgewonden van zijn of haar geur.

Ik heb er een neus voor!

Paringsdans


Het paringsgedrag van moeder natuur fascineert mij enorm. Hoe hier volledig wordt uitgepakt om de dame te imponeren, terwijl er ook andere kapers op de kust zijn. Er wordt gevochten, gedanst, gefloten, geschreeuwd en uitgespeelt. Soms met gewenst resultaat en soms volledig afgewezen.

Ik kan graag kijken naar de paringsdans van de paradijsvogel. Hoe hij met zijn moves, verenpakket en kleuren het vrouwtje enthousiast maakt.

 

Wij mensen veroveren ook graag. Ook hier wordt er soms gevochten voor een partner, worden er sluwe spelletjes gespeeld en maken we ons mooi om te imponeren of laten we graag zien wat we in huis hebben. Met of zonder gewenst resultaat. En ook al heb je al jaren een relatie, imponeren blijft belangrijk. Blijf elkaar veroveren en heb oog voor elkaars schoonheid. Mijn manier om te veroveren is altijd op de dansvloer geweest. Hoe ik op ga in de muziek en mijn man op de dansvloer uitdaag.  Als onze lijven elkaar in het  ritme ontmoeten, dan worden we één. 

 

Vraag: Wat doe jij om je partner te blijven veroveren?

Hoe verleid je je partner? Met dansen en flirten breng je weer spanning.

Kip, ik heb je!

Mens en dier,  iedereen verdient het om zich elke dag geliefd te voelen en er te mogen zijn. Ik ben er voor mensen die niet meer weten waar ze staan in het leven en voor partners die willen onderzoeken of ze elkaar nog gelukkig maken.

  • Voelen jullie je samen niet meer lief, leuk of lekker en zijn jullie alleen maar aan het vechten of vluchten? 
  • Loop jezelf met vragen (of thema's die ik hierboven benoemd heb) en kom je niet verder?

Kom dan  in beweging en maak vandaag nog een afspraak, ik zie jullie graag in mijn praktijk in Enkhuizen. Neem regie op jouw/jullie levensgeluk. Ik schrijf de laatste zinnen van mijn blog, terwijl mijn hond bovenop mijn voeten ligt. Ik kijk naar hem en onze ogen ontmoeten elkaar. Wat voel ik mij verbonden en geliefd.  Ik hoor de voordeur opengaan en weet dat mijn man thuis is. Snel doe ik mijn haar nog even goed...

 

Groeten Kim

Kim Kromwijk-Lub. Relatietherapie Enkhuizen, Hoorn, Purmerend, Heerhugowaard, Zaandam, Amsterdam, Medemblik, Alkmaar, Almere en Lelystad.
Ruzie in je huwelijk of relatie. Welke conflictstijlen zijn er?