· 

Papa en mama gaan scheiden. Hoe vertel je dat op een kindvriendelijke manier?

Scheidingspiek na de zomervakantie

Uit de statistieken lezen we dat er na de zomerperiode een scheidingspiek is. Hoe is dat mogelijk? Tijdens de vakantie zijn we 24 uur per dag bij elkaar en op elkaar aangewezen. Dit kan al een oorzaak zijn om een scheiding aan te vragen. Het is vaak dat mensen voor de vakantie al een beslissing hebben genomen, maar om  verschillende redenen het over de vakantie heen tillen. Denk aan;

  • Vanuit emotionele overwegingen gaan ze nog één keer met het gezin op vakantie.
  • De vakantie is al betaald en toch zonde om dan niet te gaan.
  • Op vakantie kunnen ouders het rustig aan de kinderen vertellen en hebben ze alle tijd om ze op te vangen.

Kinderen betrekken de scheiding op zichzelf

Kinderen zijn 100% loyaal aan ouders en betrekken de scheiding vaak op zichzelf. Ze voelen zich zelfs verantwoordelijk voor wat er allemaal speelt in hun jonge leven.  Ze denken diep na over de oorzaak en lopen vaak in stilte met gedachtes rond die voor het kind te zwaar zijn. De één doet dit in stilte, de ander vertoont onverklaarbaar gedrag, zijn aanhankelijker of zoeken continue bevestiging. Wellicht één van de moeilijkste gesprekken die jullie moeten voeren, maar hoe doe je dat? De manier waarop jullie de kinderen gaan vertellen dat papa en mama gaan scheiden is hierbij essentieel. Wat belangrijk is dat jullie als volwassenen de scheiding op een kindvriendelijke manier uitleggen en daarbij benadrukken dat zij niet de oorzaak zijn. Om het begrijpend en visueel te maken is het mooi om onderstaand verhaal voor te lezen aan de kinderen. Je maakt het extra beeldend om de foto's die erbij zijn afgebeeld te laten zien.  Zo sluit het aan bij de beleving van het kind.

Elise De Zeeschildpad & Bram De Landschildpad

"Dit verhaal is niet zomaar een verhaal. Dit is het verhaal van Elise de zeeschildpad en Bram de landschildpad die verliefd werden op elkaar. Het bijzondere is dat zeeschildpadden leven in de zee en landschildpadden op het land. Hoe zijn ze dan verliefd geworden zul je je afvragen? Luister dan maar goed, dan zal ik het je vertellen...

 

Er was eens een zeeschildpad, genaamd Elise. Ze zwom de hele dag met haar vriendjes en vriendinnetjes in het heldere blauwe water. Iedere avond als de zon langzaam de zee in zakte kwam ze boven en keek naar het witte strand. Elise was altijd erg nieuwsgierig, maar had van haar papa en mama geleerd dat ze alleen naar het strand mocht om later eieren te leggen. Iedere dag maakte ze mooie avonturen tot ze op een dag weer net iets verder zwom en de verleiding van het strand niet kon weerstaan. Ze zwom door de golven en kwam al dichter bij de bodem die was bezaaid met prachtige schelpen. En zo raakte haar kleine schildpadpootjes de bodem. Haar prachtige schild glom als een parel boven het wateroppervlakte en ze voelde de zon op haar hele lijfje. Het natte zand werd warm aan haar kleine staart, die ze langzaam heen en weer wiegde tot ze helemaal op het droge was.

Elise De Zeeschildpad

Bram De Landschildpad


Ze keek om haar heen en zag in de verte een landschildpad, die vol verwondering naar haar keek. Elise, nieuwsgierig als ze was, wandelde richting de landschildpad. Zoals jij misschien wel weet, zijn schildpadden niet zo snel, dus het duurde even voordat ze bij elkaar kwamen. Elise haar hartje bonkte zo snel, wat een knappe landschildpad! "Hoi, ik ben Bram, zei  de landschildpad, wie ben jij?"  Elise kon niets meer zeggen en ze keek alleen maar in zijn ogen, Bram werd er verlegen van. Ze waren op slag verliefd en wilde alleen maar bij elkaar zijn. Ze speelden in het zand, vertelden elkaar hun mooiste avonturen en knuffelden de hele dag door. Na een poosje besloten ze dat ze samen wilde zijn en vertelden tegen al hun familie en vrienden dat ze gingen trouwen. Ze spraken af dat ze de éne dag in de zee leefde en de andere dag op het land. Bram en Elise waren zo gelukkig en ze kregen later zelfs babyschildpadjes samen.

De babyschildpadjes

En zo verstreken de jaren en de babyschildpadjes waren groot geworden. Elise kreeg al meer heimwee naar het water en had steeds minder zin om terug naar het land te gaan. Ze kon maar niet wennen aan de droogte  en miste toch alles waarmee ze was opgegroeid. Op een avond vertelde ze dit aan Bram, maar Bram begreep Elise niet en werd boos. Ze moesten samen huilen en kregen al vaker ruzie. De kinderschildpadjes hoorden dit vaak en werden er verdrietig en soms ook boos van. Na alle ruzies voelde Bram dat hij liever op het land wilde blijven, hij  wilde niet meer mee met Elise. Hij kwam erachter dat hij het water nu toch te koud en nat vond.. En zo gebeurde het dat ze dagen niets meer tegen elkaar zeiden, ze wilden allebei wat anders, maar konden elkaar niet meer begrijpen.

Sil de oude zeemeeuw

Ze vroegen raad aan Sil de oude zeemeeuw. Die vertelde dat naar elkaar luisteren het grote toverwoord zou zijn.  En zo gingen Bram en Elise luisteren vanuit hun hart wat de ander graag zou willen om weer gelukkig te zijn. En hoe moeilijk het ook was, ze kwamen erachter dat ze allebei wat anders wilde. Elise wilde weer in de zee leven en Bram op het land. Ze besloten om elkaar los te laten om weer echt gelukkig te worden. De kinderschildpadjes vonden het wel fijn in de zee en op het land. Ze wilde erg graag bij papa en mama zijn. Elise en Bram hielden zielsveel van hun kindjes en spraken af dat de kinderen om beurten mee zouden gaan. Zo waren ze bij papa op het land en bij mama in de zee. En zo gingen ze een nieuw avontuur aan. Elise en Bram gaven elkaar een knuffel en waren blij met de gelukkige jaren die ze samen hadden gedeeld en de prachtige kindjes die ze hadden gekregen. En die kindjes zwemmen in het blauwe water, maar liggen ook lekker op het strand."

 

Tijdens het schrijven van dit kinderverhaal heb ik mij laten inspireren door: ‘The Turtle Story’ van Janet Johnston. Je kunt ook een boek bestellen. Bv; Een tweede huis voor Tim en Tess (Bea van der Meulen en Marit Geurts).

Tip: Knuffels voor de kinderen

Je kunt het verhaal aanpassen in je eigen woorden, zonder de ander af te vallen. Daarna kan je uitleggen dat het voor papa en mama net zo is. Mooi is om hierbij voor jullie kind(eren) 2 knuffel schildpadden te kopen. De Landschildpad en De Zeeschildpad. Bepaal welke schildpad  papa of mama symboliseert. Zijn ze bij papa, dan is daar de mama schildpad. Zijn ze bij mama, dan is daar de papa schildpad. Zo krijgen ze troost en is het beeldend bij het verhaal.

Twijfelen jullie?

Mochten jullie twijfelen om elkaar los te laten, gun elkaar dan relatietherapie. Zo kunnen jullie echt onderzoeken of jullie liefde nog kans heeft. Jullie zijn meer dan welkom in mijn praktijk in Enkhuizen. Kennismaken is kosteloos en vrijblijvend. Gaan jullie binnenkort op vakantie? Lees dan mijn blog over vakantieruzies. Zo gaan jullie goed voorbereid op vakantie.

 

Ik wens jullie een fijne zomer...

Emotioneel afhandelijk zijn